Chapeau majesteit


Vorstelijke hoofdtooien expositie

'S-HERTOGENBOSCH EN BUUREN, 20070412 -- Vorstinnen en hoofdbedekkingen als hoeden, hoofdtooien en tiara's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een verbintenis die voor de Nederlandse ontwerpster INGEBORG STEENHORST, gespecialiseerd in bijzondere en artistieke hoofdtooien, enorm van belang is. Het vormt voor haar namelijk een grote bron van inspiratie en fascinatie. Het bezoek dat Koningin Beatrix dit jaar op Koninginnedag zal brengen aan 's-Hertogenbosch, de thuisstad van de ontwerpster, heeft haar geïnspireerd om met de titel 'Chapeau Majesteit' een expositie te ontwikkelen van hoofdtooien geïnspireerd op en door toonaangevende vorstinnen.

Voor 'Chapeau Majesteit' heeft INGEBORG STEENHORST zich laten inspireren door sterke en tot de verbeelding sprekende vorstinnen. Vorstinnen uit zowel de vroege historie tot aan de recente eeuw als ook uit het rijk van fabels en legenden. De ontwerpster heeft o.a. hoofdtooien ontworpen geïnspireerd door vorstinnen als; Isis koningin van Egypte en moedergodin, 'de Chinese Keizerin Wu, Boudiccia de koningin der Kelten, Elizabeth de eerste van Engeland (ook wel bekend als de 'Virgin Queen'), koningin Marie Antoinette, Keizerin Elizabeth 'Sisi' van Oostenrijk' tot aan onze eigen Koningin Wilhelmina en Prinses Maxima. Ook de hoofdtooien geïnspireerd door welbekende sprookjesvorstinnen als 'Guinevere', 'Titannia koningin der Elfen' en 'Doornroosje' zullen velen tot de verbeelding spreken.

De expositie zal bestaan uit de hoofdtooien en grote fotoprints met daarop artistieke foto's gemaakt door de Nederlandse modefotograaf SANDER STEINS. Modefotograaf Steins plaats de bijzondere hoofdtooien, gedragen door fotomodellen die de vorstinnen gestalte geven, in een surrealistische fantasiewereld. De kleding die de modellen op de foto's dragen is ontworpen door de Nederlands/Chinese couturier SHEGUANG HU.

Van 25 april tot 2 mei is 'Chapeau Majesteit' als etalage-expositie te zien te 's-Hertogenbosch op een drietal plekken; in de etalages van luxe dameskledingzaken Promiss (Markt nr 2) en BeONE (Markt 17) en in de momenteel leegstaande winkeletalage naast Suisse Mode (Achter het Verguld Harnas). Koningin Beatrix brengt op Koninginnendag ook een bezoek aan de Bossche markt !

Op 25 mei is de expositie wederom in 's-Hertogenbosch te zien en wel in de Talent Factory tijdens een mode-evenement georganiseerd door studenten van de kunstacademie en Koning Willem I college. Later in het jaar is de expositie te zien van 7 t/m 16 september als vast onderdeel van het hoedenevenement 'Chapeau voor Buren' in het vestingstadje Buren te Gelderland. In de voormalige synagoge te Buren, nu in gebruik als expositieruimte, zal naast de foto-expositie ook een selectie van de vorstelijke hoofdtooien te bewonderen zijn. Op zondag 16 september tijdens de hoedendag 'Chapeau voor Buren' is INGEBORG STEENHORST een van de twee gastontwerpers tijdens de hoedenshow en wordt een selectie uit haar hoofdtooi collectie aan het publiek getoont.


Van de 'Chapeau Majesteit' expositie zal een foto-artboek worden uitgebracht. Als kroonstuk op deze bijzondere expositie zal het eerste exemplaar van dit boek aan Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix worden aangeboden. Het boek zal later dit jaar te bestellen zijn via de website van de ontwerpster/kunstenares.





Ingeborg Steenhorst