Unicef Persservice

LET OP: EMBARGO tot woensdag 25 april 2007, 00:01uur

25 april 2007: Afrika Malaria Dag, meer inspanning nodig

Elke 30 seconden overlijdt een Afrikaans kind aan malaria

Den Haag, 25 april 2007 - Elke dertig seconden overlijdt een kind in Afrika aan de gevolgen van malaria. Vandaag, op Afrika Malaria Dag, vraagt Unicef de wereldgemeenschap zich meer in te spannen om deze dodelijke ziekte te verslaan. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan één miljoen mensen aan malaria, waarvan ruim 80 procent in de Afrikaanse landen beneden de Sahara. Van alle kinderen onder de 5 jaar die op dit continent sterven, sterft 18 procent aan de gevolgen van de ziekte. Diegenen die malaria overleven zijn vaak zo verzwakt dat ze later niet goed kunnen leren of werken.

Malaria is te voorkomen en te genezen. Als kinderen onder een met insecticiden bewerkt muskietennet slapen, heeft de malariamug bijvoorbeeld veel minder kans om toe te slaan. "We hebben gezien dat de sterfte onder kinderen tot vijf jaar met wel 25 procent daalt, als deze netten - die ongeveer zeven euro per stuk kosten - worden gebruikt," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal.

Het aantal muskietennetten dat in de landen beneden de Sahara is verspreid, is tussen 1999 en 2003 vertienvoudigd. Het zullen er nog meer worden. In 2000, tijdens een bijeenkomst in Abuja (Nigeria) voor Afrikaanse landen die lijden onder de gevolgen van malaria, is afgesproken dat tenminste 60% van de kinderen onder een met insecticiden bewerkt muskietennet slaapt. Vooral in Malawi, Rwanda, Senegal, Togo en Zambia gaat het goed met de verspreiding van de netten.

Ook in Ethiopië - waar elk jaar circa 9 miljoen mensen malaria krijgen - heeft de distributie van muskietennetten zich uitgebreid. In 2004 ging het nog om 1,8 miljoen netten, eind 2006 waren het er 8 miljoen. De regering van Ethiopië, Unicef en andere partners willen aan het einde van dit jaar 20 miljoen muskietennetten verspreid hebben.

Unicef koopt en distribueert wereldwijd de meeste met insecticiden geïmpregneerde muskietennetten. In 2006 kocht Unicef meer dan 24 miljoen netten, waarvan meer dan 90% voor lange duur geïmpregneerd is en geen tweede behandeling nodig heeft. Ze zijn bestemd voor zwangere vrouwen en kleine kinderen. Door samen met én voor gemeenschappen gezondheidsprogrammas uit te voeren, helpen we malaria onder controle te krijgen, aldus Veneman. Die controle is belangrijk om Afrikaanse landen te ondersteunen in het bereiken van de Millenniumdoelen.


* * * *