Ingezonden persbericht


ThEAter EA
Postbus 623
3500 AP Utrecht
PERSBERICHT

Tarkan Körolu regisseert VUILE HANDEN van Jean-Paul Sartre bij ThEAter EA. Première: donderdag 26 april 2007 in het Compagnietheater, Amsterdam.

Wat vind je het toch belangrijk om zuiver te blijven, mijn jongen! Wat ben je bang om je handen vuil te maken. (...) Ik heb vuile handen. Ik ben vuil tot aan mijn ellebogen. Ik heb ze gestoken in stront en bloed! En wat dan nog? Verbeeld jij je nou werkelijk dat je onschuldig kunt blijven als je regeert? (Hoederer)

VUILE HANDEN is een relatief onbekende tekst van Jean-Paul Sartre uit 1948, die verrassend actueel is. VUILE HANDEN vertelt het verhaal van de 23-jarige zelfbenoemde idealist Hugo Barine, actief lid van de partij. Hij besluit dat een moord op de kersverse partijleider Hoederer de ultieme kans is om trouw te bewijzen aan zijn idealen en om en passant als held de geschiedenis in te gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoederer blijkt een charismatische man met wie hij meer overeenkomsten heeft dan hij dacht en ook op Hugo's vrouw Jessica maakt Hoederer diepe indruk. Hugo raakt in gewetensnood. En dan tòch -in een impuls- haalt hij de trekker over. Wat is er die donkere dag precies gebeurd? En waarom moet Hugo twee jaar later vrezen voor de leden van zijn eigen partij?

VUILE HANDEN gaat over het verlangen naar gerechtigheid tegen beter weten in. Over de ondraaglijke keuzevrijheid van de mens. Over de huichelarij van de politiek en over de tragiek van een man die een volstrekt zinloze heldendaad verricht.

Tarkan Körolu werkt al een aantal jaren als autonoom theatermaker in Nederland. Hij studeerde oorspronkelijk Bouwkunde aan de Izmir Universiteit in Turkije. Omdat zijn affiniteit voor theater groter bleek dan die voor techniek, kwam hij naar Nederland en studeerde aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In 2002 richtte hij zijn eigen gezelschap ThEAter EA op en regisseerde daar o.a. 90ste MINUUT, KROONPRINS, HET VERHOOR en MAAT voor MAAT. Met zijn laatste voorstellingen BLOEDBAD (die hem in 2005 de titel 'zeer veelbelovend theatermaker' in Het Parool opleverde), PUIN van Dennis Kelly (winnaar Toneelkijkersprijs Theater aan het Spui 2006) en CYRANO van Edmond Rostand (Louis d'Or nominatie voor Porgy Franssen 2006) maakte Körolu zichzelf definitief onmisbaar voor de Nederlandse theaterwereld.

Met VUILE HANDEN van Jean-Paul Sartre kiest Tarkan Körolu opnieuw voor krachtig repertoire. Tarkan Körolu: "Ik wil niet met een terrorist in discussie gaan. Ik wil hem zelfs niet begrijpen. Maar hoe te handelen wanneer je slechts kunt kiezen tussen twee kwaden? Dat is een absurde tragiek die mij intrigeert."

Speelperiode 20 april t/m 11 mei (di t/m za) in het Compagnietheater Amsterdam. Extra: Interview met o.a. Tarkan Körolu op za 27 april en za 5 mei na afloop van de voorstelling. 12 + 13 mei Theater Kikker, Utrecht
19 mei Luxtheater, Nijmegen

Tekst Jean-Paul Sartre Vertaling Hans Roduin Regie Tarkan Körolu Dramaturgie Annemarie Wenzel, Oscar Kocken Spel Erik van der Horst, Laura de Boer, Hanneke Scholten, Khaldoun Elmecky, Vincent Rietveld en Joris Maussen.