Saxion Hogescholen
BR>

di 27 maart 2007

Saxion-Pabo in Deventer bestaat 130 jaar

De Pabo-Deventer van Saxion Hogescholen bestaat dit jaar 130 jaar. In het kader hiervan vinden diverse acties plaats. Op donderdag 26 april is er een conferentie voor alle studenten met een afsluitend feest. Daarnaast is aan alle besturen van basisscholen in de regio het aanbod gedaan om een studieconferentie te laten verzorgen door en op de Pabo. Deze conferenties lopen in het gehele jaar 2007 en bieden oud studenten de gelegenheid elkaar weer te ontmoeten.

Studentconferentie

Op de studentconferentie wordt in samenwerking met "onderwijs-maak-je-samen" een programma aangeboden over de belangrijkste landelijke vernieuwingsprojecten zoals "verbreding techniek", "teamonderwijs op maat", "weer samen naar school-plus", "cultuur&school", "kennisnet", "q-primair" (zie www.pabotour.nl), aangevuld met workshops van de Pabo zelf: effectief onderwijs (een bijdrage vanuit het lectoraat vernieuwingsonderwijs), interculturele communicatie in de klas, de Pabo-opleiding door de historie (130 jaar) heen en de landelijke niveaudiscussie.

Historie

Pabo-Deventer heeft zijn bestaan te danken aan een voortvarende actie van de leden van de gemeenteraad in 1876, die al op 10 januari reageerden op de staatsbegroting van dat jaar waarin een bedrag van 30.000 gulden gereserveerd stond voor het oprichten van drie kweekscholen in het land. Deventer presenteerde zich reeds als onderwijsstad bij uitstek met een gymnasium, een nieuwe HBS en een indrukwekkende bibliotheek. Ook was er al bouwgrond gereserveerd op de oude stadswallen tegenover het station. Al medio 1876 besliste de regering voor Deventer. De Deventer plannen doorstonden de vergelijking met concurrentsteden waar onder Zwolle met glans. Na Haarlem en Groningen kreeg Deventer de derde kweekschool van het land. Op 6 februari 1877 ging de kweekschool in Deventer van start met 20 leerlingen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------