Gemeente Urk

Plan uitbreiding en verbouw gemeentehuis/bibliotheek gereed

De gemeenteraad van Urk neemt op donderdag 26 april a.s. een definitief besluit over het plan voor uitbreiding en verbouw van het gemeentehuis en de bibliotheek. Het college vraagt de raad voor de bouw en inrichting van de nieuwe huisvesting een krediet beschikbaar te stellen van EUR 7.329.120,74. Vandaag wordt het plan gepresenteerd aan Commissie I. In het collegeprogramma is aangegeven dat het project in de periode 2007-2008 moet worden gerealiseerd.

Met de uitbreiding en verbouw van het gemeentehuis aan de Singel wil de gemeente het bestuur en alle ambtenaren huisvesten op één locatie. Op deze wijze is het mogelijk de dienstverlening richting burgers en bedrijfsleven beter te organiseren. In dat kader wordt er een portaal ingericht voor de klanten. Daarnaast moet de verbouw en nieuwbouw een oplossing bieden voor problemen op het gebied van de Arbo-wetgeving, zoals de klimatologische omstandigheden. Verder worden de publieksruimten en werkruimten meer gescheiden. Daardoor kunnen representatieve activiteiten beter plaatsvinden. In het plan krijgt de bibliotheek een nieuwe huisvesting met meer vierkante meters. Dit is passend bij de ontwikkeling van Urk. De locatie Noorderzand wordt na realisering van deze nieuwbouw afgestoten. Voor het buitenpersoneel en
-materieel wordt een nieuw gebouw op het bedrijfsterrein gerealiseerd.

Het prachtig vorm gegeven gebouw aan de Singel is een ontwerp van B en D architecten uit Oosterbeek. Op verzoek van de gemeenteraad is het plan financieel goed doorgerekend. Het betreft een investering van EUR 7.828.620,74. De conclusie is dat het mogelijk is de bouw te realiseren binnen de bestaande financiële middelen. Vandaar dat het college de gemeenteraad nu voorstelt om het benodigde krediet beschikbaar te stellen. Al eerder stelde de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar van EUR 499.500,00. Vandaar dat nu om een aanvullend bedrag van EUR 7.329.120,74 wordt gevraagd. Nadien kan het aanbestedingstraject worden gestart om tot realisatie van het plan te komen.


* Gemeentehuis-plattegrond begane grond na verbouwing.jpg
* Nieuwbouw-begane grond met bibliotheek.jpg