Gemeente Assen


Actueel

Verblijfsverbod om overlast Kommarin aan te pakken

Assen, 16 april 2007

Met ingang van 26 april bestaat de mogelijkheid om een verblijfsontzegging op te leggen voor de omgeving van de Groningerstraat. De burgemeester heeft besloten dit gebied hiervoor aan te wijzen om de politie in staat te stellen effectiever op te treden tegen overlastveroorzakers.

Vorig jaar november heeft zwerversopvang Kommarin omwonenden uitgenodigd voor een gesprek over overlast in de omgeving. De overlast bestond uit vervuilen van de omgeving, blowen, drinken, bedelen en dealen. Bij dat gesprek waren ook de gemeente en de politie vertegenwoordigd. Tijdens de avond is een aantal afspraken gemaakt. Zo zijn de huis- en gedragsregels aangescherpt en is het sanctiebeleid herzien. Bewoners en ondernemers in de Groningerstraat hebben toegezegd overlast te melden aan de Kommarin.

De genomen maatregelen hebben tot nu toe onvoldoende effect. Daarom is in overleg met de Kommarin besloten om overlast in van bezoekers in de omgeving harder aan te pakken. Als bezoekers zich misdragen in de directe omgeving van de Kommarin, dan mogen zij niet meer naar binnen.

De gemeente Assen heeft sinds 2004 de mogelijkheid om in de APV gebieden aan te wijzen, waarvoor verblijfsontzeggingen kunnen worden gegeven. Dit is een bijzonder effectief middel gebleken. In de meeste gevallen volstaat een waarschuwing. In twee gevallen is een ontzegging opgelegd. De burgemeester wijst deze gebieden aan na overleg met de Officier van Justitie.

Er waren tot nu toe zes gebieden waarvoor een verblijfsontzegging kon worden opgelegd. Dat waren Brinkstraat e.o., Rolderstraat e.o., Winkelcentrum Peelo e.o., Witten, Kloosterveen en Recreatiegebied Baggelhuizen. De burgemeester heeft besloten om daar nu het gebied Centrum Noord aan toe te voegen. Het gaat daarbij om Het Kanaal - Oudestraat-Koopmansplein - Weiersstraat - Jan Fabriciusstraat.