Rijksuniversiteit Groningen

Onderhandelingsresultaten redelijk te voorspellen

Datum: 26 april 2007

Jacob Dijkstra onderzocht bestaande ruiltheorieën uit de sociologie en de sociale psychologie om de uitkomsten van verschillende onderhandelingssituaties met gevolgen voor derden te voorspellen. Een voorbeeld van zo'n ruilsituatie met gevolgen voor derden is wanneer een vakbondsonderhandelaar onderhandelt met een werkgever. De leden van de vakbond onderhandelen zelf niet mee, maar ondervinden wel de gevolgen van de uitkomsten die behaald zijn door de onderhandelaar. Een alledaagser voorbeeld vindt men in gezinnen. Wanneer één gezinslid gebruikmaakt van het gezinsbudget om inkopen voor het gehele gezin te doen, ondervinden de andere gezinsleden externaliteiten van het ruilgedrag van het inkopende gezinslid; de andere gezinsleden kunnen wel de ingekochte goederen consumeren, maar kunnen niet meer beschikken over het voor deze inkopen uitgegeven geld.

In zijn proefschrift behandelt Dijkstra nog een andere ruilsituatie waarin externaliteiten een grote rol spelen, namelijk in een situatie van collectieve besluitvorming. Twee actoren in zo'n situatie kunnen een compromis sluiten door hun posities op twee punten waarover moet worden besloten te ruilen. Dergelijke ruilen nemen dan bijvoorbeeld de vorm aan van 'ik steun jou op dit punt, als jij mij steunt op het andere'. Door deze ruil ondervinden ook actoren die niet direct betrokken zijn bij de ruil hiervan wel de gevolgen. Zij ondervinden dus externaliteiten van de ruil. Naast dit meer concrete probleem van externaliteiten in collectieve besluitvorming, bespreekt Dijkstra in zijn proefschrift nog hoe een aantal bekende situaties van interdependentie, zoals markten en publieke goederen, kunnen worden geanalyseerd aan de hand van ruilnetwerken met externaliteiten.

Jacob Dijkstra (Leeuwarden, 1976) studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Sociologie en het Interuniversity Center for Theory and Methodology (ICS). Het werd gefinancierd door NWO. Na afronding van dit onderzoek werd hij postdoc bij Sociologie/ICS. /ML

Datum en tijd

26 april 2007, 13.15 uur

Promovendus

J. Dijkstra

Proefschrift

The effects of externalities on partner choice and payoffs in exchange networks

Promotores

prof.dr. F.N. Stokman en copromotor dr. M.A.L.M. van Assen

Faculteit

gedrags en maatschappijwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

J. Dijkstra, tel. (050)363 62 08, e-mail: j.dijkstra@rug.nl