Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

18-04-2007

Descartes-Huygensprijs voor neuro-endocrinoloog Hubert Vaudry en biomedisch wetenschapper Albert Heck

Aan de Fransman Hubert Vaudry en de Nederlander Albert Heck is dit jaar de Descartes-Huygensprijs (23.000 euro) toegekend. Vaudry en Heck krijgen de prijs op 26 april a.s. in het bijzijn van de Franse ambassadeur uitgereikt bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) te Amsterdam.
Albert Heck (1964) is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur van het Netherlands Proteomics Centre. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen en implementeren van massaspectrometrie, een analysemethode, waarmee heel snel vingerafdrukken van de vele duizenden eiwitten in ons lichaam gemaakt kunnen worden. Het in kaart brengen van de identiteit, samenstelling, structuur, functie en interactie van eiwitten is belangrijk om op te sporen hoe zij een rol spelen in ziekte en gezondheid. Met de toekenning van de Descartes-Huygensprijs zal Heck zijn samenwerking met Franse onderzoekers verder uitbreiden, vooral met onderzoeksgroepen van het Institute of Genetics and Molecular and Cellular Biology (IGMCB), Straatsburg en van de Universiteit Louis Pasteur in Straatsburg.

Hubert Vaudry (1946) is wetenschappelijk directeur van het Laboratoire de Neuroendocrinologie Cellulaire et Moléculaire aan de Universiteit van Rouen. Hij bouwde een gerenommeerd onderzoeksinstituut op met ruim 400 wetenschappers op de gebieden fysiologie, chemie, biochemie, moleculaire biologie, farmacologie en natuurkunde. Vaudry werkt samen met het Instituut voor Neurowetenschappen te Nijmegen. Met de toekenning van de Descartes-Huygensprijs zal Vaudry onder meer in 2010 een internationaal congres over neuro-endocrinologie organiseren met de Nederlandse hoogleraren Ron de Kloet, Peter Burbarch en Eric Roubos van de universiteiten van Leiden, Utrecht en Nijmegen.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen en wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijk onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De prijs, een bedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des Sciences kiest de Nederlandse kandidaat.

Uitreiking

De prijsuitreiking op donderdag 26 april 2007 begint om 13.00 uur. U bent van harte uitgenodigd bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen op de Kloveniersburgwal 29 te Amsterdam. Bij deze gelegenheid zal Albert Heck een lezing houden over A Zealander - Descartes - Utrecht - A Puzzle: Proteins, the Pieces in the Puzzle of Life en Hubert Vaudry over Of Frogs and Men. A Quarter of a Century of Dutch-French Amicable Cooperation.

Geïnteresseerden kunnen een interview met de Nederlandse prijswinnaar, Albert Heck, inzien via de KNAW-website:
* De grote eiwitjacht. Descartes-Huygensprijs voor biomedisch onderzoeker Albert Heck (pdf). Interview door Marian Tjaden in Akademie Nieuws 92 - april 2007, p. 14-17

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl