Ingezonden persbericht


Nummer:

JOS-10

Datum:

24 april 2007

Persuitnodiging

Ambassadeurs presenteren concrete RotterdamIdeeën

Wethouder Orhan Kaya ontvangt concrete ideeën uit de stad

Op 26 april overhandigen de ambassadeurs van RotterdamIdee aan wethouder Orhan Kaya een aantal van de eerste 500 ideeën die tot nu toe uit de stad zijn opgehaald. De ambassadeurs zijn Rotterdammers die de stad goed kennen. Zij laten deze weken bijna honderd groepen Rotterdammers op creatieve manier ideeën bedenken. Daarvoor heeft het RotterdamIdee een speciaal spel ontwikkeld: in twee uur tijd komt een groep met minimaal 99 zeer uiteenlopende ideeën die ze vervolgens terugbrengen naar drie of vier realistische en goed uitgedachte ideeën. Die komen vervolgens op de website te staan.

Overal in de stad hangen posters die Rotterdammers uitdagen met 20.000 ideeën te komen voor een socialer Rotterdam. Ideeën kunnen zowel uitgewerkte ideeën zijn (zeg maar recepten), of een losse gedachte. Iedereen kan dus met een ingrediënt of volledig recept aan RotterdamIdee meedoen. Jij kunt dat ook. Geef je idee op www.rotterdamidee.nl.

RotterdamIdee is afgelopen zomer in de eerste honderd dagen van het college door wethouder Kaya gelanceerd. Het is sindsdien uitgegroeid tot een ambitieus plan om Rotterdammers uit de dagen om met ideeën te komen voor een socialer Rotterdam. Op 28 februari is de jury opgericht, met Herman Meijer als voorzitter. De jury beloont periodiek goede ideeën met een aanmoedigingsprijs.

Het vernieuwende van RotterdamIdee is dat het een marktplaats is waar Rotterdammers elkaar kunnen helpen met hun ideeën. Bedrijven, fondsen en anderen kunnen ideeën adopteren om er een concreet succes van te maken. Inmiddels heeft een bedrijf het eerste idee geadopteerd door een business en marketingplan te schrijven voor het opzetten van een restaurant dat gerund gaat worden door verstandelijk gehandicapten. Dat kan spontaan via de website www.rotterdamidee.nl of fysiek tijdens de Ideeënbeurs die twee keer per jaar plaatsvinden in het WTC. Op 20 juni 2007 is de eerste Ideeënbeurs van RotterdamIdee.

Rotterdam is de meest actieve gemeente in de premie op actie. Vele kleinere participatieprojecten worden vaak door deelgemeenten ondersteund. Ook Opzoomeren speelt daarin een belangrijke rol. Zeer grote burgerinitiatieven zijn dankzij Groeibriljanten een succes geworden. RotterdamIdee richt zich met de adopties vooral op de tussencategorie: ideeën die te klein zijn voor de Groeibriljanten, maar te ingewikkeld voor de meeste participatiefondsen.

Je hoort vaak: 'Er zijn goede ideeën zat, maar vervolgens doet de gemeente niets. Ze lopen tegen regels aan en verzanden in de bureaucratie van gemeentelijke diensten'. Om dat te voorkómen wijzen gemeentelijke diensten, maar ook een aantal bedrijven, een aantal van hun medewerkers (Accounthouders RotterdamIdee - ARI's) aan die de geadopteerde ideeën met grote kracht en snelheid door het netwerk van regels voeren. Op 20 juni worden de ARI's aan Nederland bekend gemaakt.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht