TNO zet kennis in voor ontwikkelingssamenwerking

24 april 2007 - TNO gaat haar innovatieve kennis inzetten om samen met partners vragen uit ontwikkelingslanden op te lossen. De komende twee jaar investeert TNO 1,6 miljoen euro in dit initiatief. TNO gaat vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid bijdragen aan het realiseren van de millenniumdoelen zoals die in 2000 door 189 landen zijn vastgesteld om armoede, ziekte en honger in de wereld terug te dringen.

Het is de bedoeling ieder jaar 10 projecten te starten op het gebied van noodhulp, armoedebestrijding en duurzame economische ontwikkeling. Thema's zijn water, voedsel, gezondheid, werk, productietechnologieën, ICT, innovatieve materialen, bouwen, energie & milieu en veiligheid. De projecten worden geleidt door TNO-ers die zijn samengebracht in het 'Flying Innovation Team'.

Dit 'Flying Innovation Team' zal nauw samenwerken met partners die veel ervaring hebben met ontwikkelingssamenwerking. De samenwerking met deze organisaties wordt op 26 april formeel ondertekend op een feestelijke bijeenkomst in Muiderberg. De partners zijn: * ICCO: interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Samenwerking vooral in het programma Duurzame rechtvaardige economische ontwikkeling. De met ICCO geallieerde organisatie Share People verzorgt een deel van de training van het Flying Innovation Team. * Stichting Vluchteling: een nationale samenwerkingsverband van kerken, maatschappelijke en humanitaire organisaties gericht op noodhulp, ondersteuning van langdurige vluchtelingen en terugkeer van vluchtelingen. * LinkNet Zambia: Zambiaanse ICT-organisatie die zich richt op het aansluiten van rurale gebieden op internet om de sociale en economische ontwikkeling te stimuleren. Ondersteuning door Stichting PrivaServe uit Nederland. * Schoolfeeding Initiative Ghana Netherlands (SIGN); een consortium uit Ghana en Nederland vanuit politiek, NGO's, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Dubbeldoel: boeren produceren voor dagelijkse schoolmaaltijd, dit verhoogt hun inkomen en verhoogde schooldeelname en prestaties van kinderen.

Eerste projecten gestart

TNO is gestart met de eerste projecten: * Internet in Zambia: TNO ondersteunt LinkNet bij de aansluiting van de tweede gemeenschap op technologisch, organisatorisch en financieel vlak. * Ruimen clustermunitie in Libanon: TNO ontwikkelt methoden om gevaarlijke clustermunitie, die in 2006 boven Zuid-Libanon is afgeworpen, in bomen en hoog gras te detecteren. * Sneltest waterkwaliteit: Om vervuilde waterputten snel en zonder verafgelegen laboratoria te kunnen detecteren wil TNO over 2 jaar een dipstick voor ultra snelle analyse op de markt brengen voor $ 1,-. De Stichting Vluchteling is cofinancier in dit project.

Meer informatie

U bent van harte uitgenodigd om donderdag 26 april vanaf 09:50 uur bij de kick-off aanwezig te zijn in Muiderberg. TNO en alle partners zijn aanwezig voor nadere informatie.