Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-
Basisschool maakt contact met Noordpool - startschot educatief platform Keep it Cool

25 april 2007

Basisschool Bosboom Toussaint in Alkmaar heeft als eerste school in Nederland de gelegenheid om live contact te krijgen met het noordpoolgebied. Op 26 april om 10.00 uur zal vanuit Spitsbergen een live video verbinding worden gelegd. Vanuit Spitsbergen zal vervolgens het officiële startschot gegeven worden voor www.keepitcool.org, een educatief platform voor scholieren van het primair onderwijs.

Studenten van het Ben & Jerry's Climate Change College leveren vanaf Spitsbergen een bijdrage aan de onderwijssite. Op deze website kunnen kinderen naast informatie over de poolgebieden, de invloed van klimaatverandering aldaar en de activiteiten van (Nederlandse) wetenschappers ook manieren vinden waarop mensen zelf de uitstoot van broeikasgassen kunnen terugdringen. De website steunt op een viertal belangrijke elementen: basisinformatie, beleving(!), bronnen en vooral ook bijdragen van leerlingen zelf. Zo worden leerlingen gevraagd werkstukken op de website te plaatsen die zij zelf gemaakt hebben op basis van de informatie die zij op de website gevonden hebben.

De Alkmaarder Lars de Keijser, student van het Ben & Jerry's Climate Change College, is momenteel op Spitsbergen en zal komend schooljaar onder meer op de Bosboom Toussaintschool een klimaatcampagne voeren. Zijn campagne maakt kinderen bewust van klimaatverandering en spoort hen aan om zich binnen hun eigen omgeving in te zetten voor energiebesparing.

Het Ben & Jerry's Climate Change College biedt een internationale groep jonge volwassenen een parttime opleiding tot klimaatambassadeur. Aan de hand van e-learning modules, workshops, lezingen, coaching en begeleiding worden de deelnemers klaargestoomd om hun eigen klimaatcampagnes verder te ontwikkelen en te lanceren. Hoogtepunt van deze bijzondere opleiding is hun studiereis in het noordpoolgebied. De studenten bevinden zich, verdeeld over twee teams, bij de geografische Noordpool op de Arctische Oceaan en op Spitsbergen. Op beide locaties heeft klimaatverandering nu al grote invloed op mens en natuur. De studenten volgen daar (veld-)colleges en werken mee aan wetenschappelijke onderzoek. In de tweede editie (2006-2007) van het Ben & Jerry's Climate Change College zal het project haar activiteiten in Nederland sterk uitbreiden in het kader van het International Polar Year (IPY) zoals onder meer het ondersteunen van de www.keepitcool.org website.

-------------------------------------meer informatie----------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Schuurman: 06-54248818, info@incipit.nl. Foto- en videomateriaal is op aanvraag beschikbaar. Zie ook: www.keepitcool.org of www.ipy.nl

-Einde Persbericht-