Gemeente Dongen


Op naar het verkeersdiploma

Als kinderen niet goed opletten en de verkeersregels niet kennen, kunnen er gevaarlijke situaties in het verkeer ontstaan. Daarom is het belangrijk dat er op school aandacht besteed wordt aan verkeer. Op donderdag 26 april aanstaande nemen 313 kinderen uit groep 7 van de basisscholen in de gemeente Dongen deel aan de praktische verkeersproef. De kinderen hebben de theoretische proef dan al achter de rug. Deze vindt op 19 april plaats. 3VO, de politie en de gemeente Dongen coördineren beide proeven.

Het startpunt van de verkeersproef is sportcomplex De Salamander aan de Belgiëlaan. Vanaf 8.30 uur start elke minuut een kandidaat. De kinderen kunnen de route in ongeveer een kwartier afleggen. Langs de route staan verkeersbrigadiers en politie. Zij controleren of de deelnemers zich goed aan de verkeersregels houden.

Veiligheid gaat vóór alles. Daarom dragen alle kinderen een opvallend reflecterend hesje met een nummer. De mensen op de controleposten kunnen aan de nummers zien welk kind het is. Nadat de laatste leerling over de finishlijn is, worden alle beoordelingen zo snel mogelijk verwerkt. Na een paar spannende minuten wordt de uitslag bekend gemaakt.

Fietscontrole
De politie bezoekt van tevoren de scholen om de fietsen van alle deelnemers te controleren. Vlak voor de start is er nog een laatste controle. De fietsenmaker stelt een aantal leenfietsen beschikbaar om eventueel bij mankementen de kinderen toch in de gelegenheid te stellen om de verkeersproef af te leggen.

Organisatie
Ruim zeventig mensen werken mee aan de organisatie van de praktische verkeersproef. Dit zijn vertegenwoordigers van 3VO, verkeersbrigadiers, fietsenmaker, politie, personeel van De Salamander, en de gemeente Dongen. De gemeente Dongen bedankt iedereen voor hun inzet aan deze verkeersveilige en leerzame dag.

Laatst gewijzigd: 19-4-2007