Provincie Noord-Holland

Datum

25-4-2007

Onderwerp

Plaatsing liggers nieuwe brug Oostertocht N508

Katja Grevers

De werkzaamheden aan het nieuwe gedeelte N508 in Heerhugowaard-Zuid zijn in volle gang. De provincie werkt aan de vaste brug over de Oostertocht. Op donderdagmiddag 26 april start de aannemer met de plaatsing van 15 liggers van de brug op de landhoofden. Twee grote kranen leggen de liggers op hun plaats. De liggers zijn 35 meter lang en wegen 80.000 kg per stuk.

Aan weerszijden van de Oostertocht is de bekisting voor de landhoofden met beton al volgestort. Hierop komen de liggers. Vrijdagochtend vroeg moeten alle liggers op hun plek liggen. Binnen 24 uur ligt er plotseling een brug. De brug kan dan worden gebruikt voor de aanvoer van bouwmateriaal zodat de aannemer het nieuwe gedeelte N508 kan gaan aanleggen.

De liggers zijn gemaakt in Friesland en worden over de weg en het water naar Heerhugowaard vervoerd. De eerste drie liggers worden met vrachtwagers naar Heerhugowaard gebracht. De andere twaalf liggers worden per boot over het Noordhollandskanaal naar Alkmaar gebracht. Daar worden de liggers op vrachtwagens geladen en naar Heerhugowaard gebracht.

Eind 2007 is aan de zuidzijde van Heerhugowaard het nieuwe gedeelte van de provinciale weg N508 klaar. Het gaat om een stuk weg van 700 meter lengte. Dit nieuwe gedeelte N508 is van groot belang voor de nieuwe wijk Stad van de Zon en het naastgelegen recreatiepark Park van Luna. Het is dé verbindingsweg met de N242.