Aantal betalingen van SVB in 2006 toegenomen

26.04.2007 / 10:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sociale verzekeringsbank

Sociale verzekeringsbank

Amstelveen, 26 april 2007 - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keerde in 2006 29 miljard euro uit aan ruim 4,8 miljoen klanten. Het merendeel van de betalingen betrof uitkeringen op grond van de AOW, Anw en de Kinderbijslagwet. De SVB signaleert een groeiende behoefte aan maatwerk in de sociale zekerheid, met name voor speciale groepen in de samenleving. .Maatwerkregelingen. die de SVB in 2006 voor het eerst uitvoerde, zijn onder meer de Libanonregeling en de Wet Werk en Bijstand voor 65-plussers.

Het aantal mensen met een AOW-pensioen is opnieuw toegenomen. Inmiddels krijgen 2.604.559 Nederlanders AOW, ruim 50.000 meer dan in 2005. Ook is er, na een afname in 2005, in 2006 weer meer kinderbijslag uitgekeerd: ruim 3 miljard aan 1.936.748 klanten. Het aantal mensen met een Anw-uitkering loopt terug. In 2006 waren dat er 130.933, een kleine 7.000 minder dan het jaar ervoor. De kosten per klant zijn ten opzichte van 2005 licht gedaald. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Groeiend aantal nieuwe regelingen
De SVB signaleert een toenemende behoefte aan maatwerk in de sociale zekerheid, met name voor speciale groepen in de Nederlandse samenleving. Hier speelt de SVB op in, onder meer door andere overheden te ondersteunen bij het uitvoeren van deze .maatwerkregelingen.. In 2006 voerde de SVB, al dan niet tijdelijk, een flink aantal nieuwe regelingen uit. Zo moesten in de zomer van 2006 enkele honderden Nederlanders Libanon verlaten na de inval door het Israëlische leger. De SVB regelde voor ruim vijftig gevluchte gezinnen extra uitkeringen.
Ook verzorgt de SVB voor een aantal gemeenten de Wet werk en bijstand voor 65-plussers. AOW.ers die gekort worden op hun pensioen omdat ze in het buitenland hebben gewoond, kunnen onder voorwaarden bijstand krijgen. Omdat de SVB de AOW al regelt, is ze de voor de hand liggende instantie om ook de uitvoering van de WWB 65+ ter hand te nemen. Per 1 januari 2007 kregen 10.000 AOW.ers hun aanvullende bijstand van de SVB.

Salarisstrook voor verzorgende
Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten verantwoordelijk voor het regelen van huishoudelijke hulp voor zieken en ouderen. De SVB is in 2006 gestart met het verzorgen van de administratieve afhandeling hiervan voor mensen met een persoonsgebonden budget in ruim 200 gemeenten. Hiervoor verzorgt de SVB onder meer de salarisadministratie (bestemd voor bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp of verzorgende), overeenkomsten en verzekeringen e.d. De verwachting is dat in 2007 meer gemeenten zich zullen aansluiten.

Premies zorgverzekering terugbetalen
Ook de Zorgverzekeringswet zorgde in 2006 voor de nodige extra taken. De SVB heeft in 2006 de zorgtoeslag uitbetaald aan klanten die in het buitenland wonen, omdat de Belastingdienst dat betaalcircuit nog niet had georganiseerd. Ook is halverwege 2006 het beleid rondom de zorgbijdragen voor klanten in het buitenland bijgesteld. De zorgpremie die de klanten moeten betalen, is nu afgestemd op de gemiddelde premies in het land waar ze wonen. Dat had tot gevolg dat de SVB veel buitenlandklanten moest terugbetalen, en bij andere klanten extra moest vorderen.
Verder heeft de SVB het College voor zorgverzekeringen ondersteund bij de afhandeling van bezwaarschriften van buitenlandse gerechtigden. De SVB heeft ongeveer 6.000 bezwaarschriften verwerkt. In de loop van 2007 zal het CVZ deze taak weer volledig overnemen.

Ambities in 2007
De SVB voert regelingen rechtmatig en doeltreffend uit, zodat iedereen krijgt waar hij recht op heeft. Om klantgerichter te kunnen werken, is de SVB in 2006 gestart met het veranderprogramma SVB Tien. In 2006 zijn voor de kinderbijslag serviceteams ingericht. Medewerkers handelen nu het hele dossier van een klant af, en niet alleen bijvoorbeeld de administratie of vragen van mensen. Klanten en medewerkers hebben positief gereageerd op deze serviceteams. In 2007 worden ook serviceteams opgezet voor AOW en Anw. Daarnaast wil de SVB de dienstverlening aan de gemeenten in het kader van de WWB 65+ en de WMO verder uitbreiden.

Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB. Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met de SVB. Bijvoorbeeld voor het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag of bij vertrek naar het buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa . 29 miljard uit aan ruim 4,8 miljoen klanten.


---


Noot voor de redactie,