Openbaar Ministerie

OM vraagt beslag op woningen geliquideerde Mieremet

26 april 2007

Door het Landelijk Parket is aan de Belgische justitie gevraagd om in Neerpelt beslag te leggen op twee woningen, die vermoedelijk deel uitmaken van de erfenis van de op 2 november 2005 in Thailand geliquideerde drugshandelaar J. Mieremet.

Bij een doorzoeking woensdag van de te koop staande woningen is door de Nationale Recherche in samenwerking met de Belgische politie beslag gelegd op administratie, een handvuurwapen en munitie. Verder is in België beslag gelegd op enkele miljoenen euroâs aan banktegoeden.

Met de dood van Mieremet kwam een einde aan een onderzoek door de Nationale Recherche naar zijn betrokkenheid bij het afpersen van vermogende onroerendgoedhandelaren, onder wie de vermoorde Willem Endstra, en het witwassen van onder meer drugsgelden.

Nadien is het onderzoek voortgezet naar het crimineel verkregen vermogen dat door Mieremet is nagelaten. Dat vermogen stond al tijdens het leven van Mieremet grotendeels op naam van zijn vriendin of op naam van aan haar verbonden bedrijven. Vooralsnog wordt de erfenis geschat op 13,4 miljoen euro.

Mieremet heeft zelf in 2002 publiekelijk aangegeven dat hij betrokken was bij drugshandel en later bij de afpersing van handelaren in onroerend goed. Zijn vriendin werkte vermoedelijk actief mee aan het witwassen van crimineel verkregen gelden. Een financieel geschil tussen Mieremet en zijn vriendin enerzijds en Endstra houdt tot op de dag van vandaag de erven van de vermoorde zakenpartners bezig.

Eind 2003 gaf Endstra aan dat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen, omdat hij werd afgeperst door Willem Holleeder. Ook zou hij geen financiering kunnen krijgen vanwege negatieve publiciteit in de media. Bovendien verklaarde Endstra dat hij en zijn familie met de dood werden bedreigd wanneer er niet betaald zou worden.

De vriendin van wijlen Mieremet claimt een restschuld van ruim 3,3 miljoen euro op de nabestaanden van Endstra. Omdat hier vermoedelijk sprake is van crimineel verkregen gelden is vorige maand door het Landelijk Parket op deze vordering beslag gelegd bij de erven Endstra.

Naast het onderzoek naar witwassen wordt met machtiging van de rechter-commissaris in Rotterdam ook een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld.

Voor informatie: Wim de Bruin