Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 26 april 2007 070426R

Dukenburg houdt winkellocaties in Zwanenveld, Meijhorst en Weezenhof

Burgemeester en wethouders kiezen, naast het grotere stadsdeelcentrum Dukenburg bij Zwanenveld, voor het behoud van twee andere winkellocaties in Dukenburg. In de Meijhorst komt een wijkwinkelcentrum en in de Weezenhof een buurtwinkelcentrum.

Behalve stadsdeelcentrum Dukenburg bij Zwanenveld, heeft Dukenburg op dit moment drie wijkwinkelcentra: Meijhorst, Weezenhof en Malvert. Om te kunnen overleven hebben de winkels in Dukenburg meer klanten nodig, en zijn vernieuwingen en investeringen noodzakelijk. Dit is een van de drijfveren achter het besluit van de gemeenteraad vorig jaar om Dukenburg een fikse opknapbeurt te geven onder de noemer Hart voor Dukenburg.

Onderzoek van Droogh Trommelen en Partners (DTNP) naar de winkelstructuur in Dukenburg laat zien dat één groot wijkwinkelcentrum economisch het beste rendement oplevert. Op basis van de wensen van bewoners, ondernemers en eigenaren, en een contra-expertise van de Rijksuniversiteit Groningen, kiest het college van burgemeester en wethouders echter voor een wijkwinkelcentrum in de Meijhorst en een buurtwinkelcentrum in de Weezenhof. Dit sluit ook beter aan bij de huidige situatie en de ontwikkelingen en plannen in het kader van Hart voor Dukenburg.

De keuze voor twee centra betekent dat de functie van winkelcentrum Malvert over enkele jaren komt te vervallen. De gemeente gaat in overleg met de ondernemers in Malvert over de mogelijkheden om hun zaak elders voort te zetten. Op het moment dat de functie van winkelcentrum Malvert verdwijnt (naar verwachting in de periode 2011-2012) komt dit gebied vrij voor herontwikkeling. Om hierbij de regie in handen te houden vestigt de gemeente het voorkeursrecht. Dit houdt in dat als eigenaren hun grond met opstallen willen verkopen zij dit in de eerste plaats aan de gemeente moeten aanbieden.

De komende vier weken kan worden ingesproken op het collegevoorstel. Op grond hiervan neemt het college een definitief besluit dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 2380