Waterschap Roer & Overmaas


watercongres in Maastricht

26 en 27 april Europees watercongres in Maastricht

Vandaag en morgen is een groot aantal bestuurders op het gebied van waterbeleid te gast in Maastricht. Tijdens het congres staat de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in de stroomgebieden van de Rijn, Schelde, Eems en Maas centraal. Gezamenlijk optreden is een vereiste. 2007 is een cruciaal jaar waarin plannen, doelen en maatregelen concreet moeten worden. De bestuurders praten onder meer over de fysische en bestuurlijke overeenkomsten en verschillen, over de organisatie van de samenwerking, en over hoe om te gaan met de verhouding en afweging tussen kosten en baten van schoon water. Ook wordt gesproken over `hoe vertel ik het de burger'?.

De Europese Kader Richtlijn Water (KRW) stelt doelen voor een goede ecologische en chemische toestand van het oppervlakte- en grondwater in 2015. Nederland valt binnen de vier genoemde stroomgebieden.

Vertegenwoordigers uit Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland praten in Maastricht over de bestuurlijke dilemma's op weg naar de voorgeschreven beheerplannen die volgend jaar klaar moeten zijn.

De KRW gaat uit van een aanpak op het niveau van internationale stroomgebieden. Alle wateren worden daarbij per stroomgebied samenhangend bekeken, om te voorkomen dat de ene waterbeheerder beslissingen neemt die nadelig uitpakken voor de waterbeheerder stroomafwaarts. Daarom is internationaal overleg tussen bestuurders van groot belang. Gezamenlijk zullen de bestuurders de ingewikkelde puzzel moeten leggen. Het congres draagt daartoe bij.

Het congres is een initiatief van de Unie van Waterschappen en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (DG Water en Rijkswaterstaat). Gastheer is Rijkswaterstaat Limburg en Waterschap Roer en Overmaas. Dagvoorzitter is de heer dr. Jan Schrijen, voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas.