Intres breedassortimentsboekhandels blijven het goed doen

26.04.2007 / 09:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Intres bv

Intres bv

Blz. realiseert omzetgroei van 7%
Intres breedassortimentsboekhandels blijven het goed doen

Hoevelaken, 26 april 2007

De boekenomzet van de twee Intres boekhandelformules Blz. en Libris kwam in 2006 uit op euro 93 miljoen. Blz. groeide met 7%, Libris bleef stabiel. Het aantal vestigingen steeg van 190 naar 192. Dit is een goede prestatie in een markt waar sterke concurrentie heerst om marktaandeel te veroveren. Op dit moment is 65% van de Nederlandse boekverkopers nog zelfstandig, al dan niet samenwerkend in een groep, maar daar lijkt verandering in te komen door de opkomst van ketens. Ook de boekverkopen via internet groeien sterk. Intres gaat zich hiertegen wapenen met nieuwe initiatieven in positionering, inkoop en internet.

Innovatie in positionering, inkoop en internet
De Libris en Blz. boekverkopers zijn professionele ondernemers met een gemiddeld beter rendement dan de rest van de markt. We hebben de laatste jaren sterk ingezet op die rendementsverbetering. Nu moeten wij, om als breedassortimentsboekhandels onderscheidend te blijven ten opzichte van de concurrentie, meer aandacht besteden aan de kracht van de beide merken. Intres zal er alles aan doen om de positie van deze twee sterke merken te verstevigen, aldus Caroline Damwijk, divisiedirecteur Media bij Intres. Om op de langere termijn het brede assortiment te kunnen blijven bieden is het bovendien nodig een margeverbetering te bereiken. Daarvoor gaat Intres in 2007 een nieuw systeem voor breedassortimentmanagement invoeren. In plaats van de omvang van het volume per titel, wordt de breedte van het titelpakket beloond met extra marge. Dit betekent een revolutionaire ontwikkeling in de boekenbranche. Het inkoop- en bevoorradingssysteem Digitaal Beursplein waarmee Intres zich al jaren onderscheidt, wordt aangepast aan de nieuwe systematiek.
Om de concurrentie van internetwinkels het hoofd te bieden heeft Intres Media in 2006 de voorbereidingen getroffen voor de introductie van e-commerce. De ondernemer kan straks aan zijn eigen website een hoogwaardige zoekmachine en uitgebreide titeldatabase toevoegen. De klant kan dan boeken bestellen via de site van zijn eigen boekwinkel en krijgt zijn bestelling thuisbezorgd. Hiermee wil Intres een hogere klantentrouw bereiken voor haar ondernemers.

Schiphol
Een belangrijk succes is de eerste Libris Bookstore op Schiphol die in februari 2007 is geopend. Schiphol had behoefte aan een full service, breedassortimentsboekhandel die door een Libris-ondernemer wordt ingevuld. De winkel is een pilot waarin verschillende innovaties op detailhandelgebied worden getest.
De Libris Literatuurprijs zorgde ook dit jaar weer voor veel media-aandacht. K. Schippers was dit jaar de verrassende winnaar met zijn fraaie boek Waar was je nou? .

Intres is de grootste retail service organisatie in Nederland, die professionele, zelfstandige ondernemers uit de mode-, wonen-, sport- en mediabranche ondersteunt in hun totale bedrijfsvoering. Dat varieert van support op het gebied van inkoop, logistiek en ICT tot het aanbieden van winkelformules. Ondernemers bepalen zelf voor welke samenwerkingsvorm zij kiezen: van selectieve inkoopbundeling tot franchise. Bekende winkelformules zijn: Livera, Jambelle, Morgana Slaapkamers, Binnen, Burmann, Intersport, Coach, Libris en Blz. Bij Intres werken momenteel ruim 470 medewerkers. Er zijn zo n 1.350 ondernemers met ruim 2.000 winkels aangesloten. Intres vertegenwoordigt een gezamenlijke consumentenomzet van euro 2,1 miljard.

Meer informatie:
Yvette Glättli, Corporate Communicatie & PR, Intres B.V. Telefoon: 033-253 2440, e-mail: yglattli@intres.nl, www.intres.nl
Het Intres jaarverslag 2006 staat op www.intres.nl. Ook kan via www.intres.nl een jaarverslag worden opgevraagd.