Bedrijfsarts kiest positie: dokter en adviseur

26.04.2007 / 09:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvab

Nvab

In april 2007 is de Algemene Ledenvergadering van de NVAB, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, met algemene stemmen akkoord gegaan met de nota 'De bedrijfsarts: dokter en adviseur'. Daarmee maken de bedrijfsartsen een aantal duidelijke keuzen over de rol die zij wensen te spelen in de gezondheidszorg.

De nota stelt dat de expertise van de bedrijfsarts niet alleen beschikbaar moet zijn voor betaald werkenden, maar ook voor diegenen die onbetaald aan de maatschappij bij willen dragen, dus bijvoorbeeld ook voor vrijwilligers en mantelzorgers. De nota preciseert de taakopvatting van de bedrijfsarts en geeft de ambities weer van de Nederlandse bedrijfsartsen na de grote veranderingen in het zorgstelsel en de wijziging van de arbowetgeving.

De hoofdpunten van de nota 'De bedrijfsarts: dokter en adviseur' zijn:


1. De bedrijfsgeneeskunde maakt deel uit van de eerstelijns gezondheidszorg, en is gecentreerd rond de (aspirant) werkende.
Elke inwoner van Nederland die betaald of onbetaald werkt of wil gaan werken moet rechtstreeks en zonder verwijzing terecht kunnen bij een bedrijfsarts.


2. De bedrijfsarts heeft als medicus individuele zorgtaken voor alle (aspirant) werkenden, in betaald en onbetaald werk.
Voor de bedrijfsarts is behandelen: 'bijdragen aan functieherstel'. Dat wil zeggen : niet alleen de klacht wordt behandeld, maar de patiënt wordt geholpen bij de inzetbaarheid voor zijn of haar activiteiten.
De individuele zorgtaken zijn verder: het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van betaald en onbetaald werkenden en het herkennen, diagnosticeren en behandelen van (dreigende) arbeidsgerelateerde klachten of van een (dreigende) beroepsziekte of arbeidsongeschiktheid.


3. De bedrijfsarts is medisch adviseur en coach van bedrijven/werkgevers, zowel in preventieve als curatieve zin.
De adviestaken zijn zowel gericht op individuele inzetbaarheid van medewerkers als op de organisatie waar de bedrijfsarts voor werkt. De bedrijfsarts is medisch adviseur van het management. Hij of zij helpt het bedrijf om een gezonde organisatie te zijn of te worden; een organisatie met een duidelijk omschreven beleid op het voorkomen van gezondheidsklachten, beroepsziekten en arbeidsongeschiktheid.

De nota 'De bedrijfsarts: dokter en adviseur' is beschikbaar via de website van de NVAB: www.nvab-online.nl. Daar is ook alle achtergrondinformatie te vinden.