Gemeente Geldermalsen

Illegale lozing chemisch afval op Hondsgemet


26 april 2007 - Milieuvandalen hebben vorige week een grote hoeveelheid vloeistof gedumpt op het nog braakliggende bedrijventerrein Hondsgemet te Geldermalsen. Uit nader onderzoek is gebleken dat het hier om chloorbleekloog gaat (industrieel bleekwater) waarbij chloorgas vrijkomt. De vloeistof heeft zich over een oppervlakte van circa 150 m2 verspreid.

Vanwege gevaar voor de volksgezondheid is de verontreiniging direct afgedekt met een laag zand en zijn er hekken omheen geplaatst met daarop waarschuwingsborden. Woensdag 25 april is de verontreinigde grond door het bedrijf IMS (Incident Management Serices BV) opgeruimd. Hierbij werden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen.

Er is sprake van een ernstig milieudelict. Vandaar dat aangifte is gedaan bij de politie. Er is circa 70 m3 grond afgegraven en verwijderd richting ATM (Afval Terminal Rijnmond). De totale kosten worden geraamd op ongeveer 11.000,--.

Helaas wordt de gemeente Geldermalsen de laatste tijd in toenemende mate geconfronteerd met het dumpen van afval in het buitengebied, in plantsoenen, op parkeerplaatsen en dan nu op een nog braakliggend bedrijventerrein. Om het ontstaan van illegale vuilnisstortplaatsen te voorkomen wordt hiertegen zo snel mogelijk actie ondernomen en wordt tot ruiming overgegaan. Ondanks verscherpt toezicht lukt het helaas maar zelden de daders te betrappen zodat verhaal niet mogelijk is en de gemeenschap dus veelal voor de kosten opdraait. Ging het vorig jaar in totaal om een bedrag van ongeveer 30.000,--, op dit moment kan haast al met zekerheid worden gesteld dat het in 2007 om een veelvoud van dat bedrag zal gaan.

Inwoners van de gemeente wordt opgeroepen alert te zijn op illegale stortingen en hiervan zo snel mogelijk melding te doen bij het Meldpunt Geldermalsen, tel. (0345) 586500 of bij de politie, tel. 0900-8844.