Persberichten Binnensticht, 10.15 uur

Utrecht, 26-04-2007

Blijf alert op auto-inbraken

ZEIST/DE BILT/BUNNIK Extra alertheid van bewoners en politie werpt zijn vruchten af. De eerste vier maanden van 2007 daalde het aantal auto-inbraken in het district Binnensticht met ruim 30% t.o.v. de eerste vier maanden van 2006. Het kan echter nog beter. De laatste weken constateert de politie dat autokrakers toeslaan op momenten dat de bestuurder even bij de auto wegloopt om bijvoorbeeld iets af te geven bij een woning of bedrijf.

Veel inzet

Naar aanleiding van het stijgende aantal auto-inbraken in Zeist en De Bilt in 2006 werd dit misdrijf benoemd als districtelijke prioriteit. Door middel van integrale samenwerking tussen gemeenten, politie en justitie wordt getracht het aantal inbraken in 2007 terug te dringen. D.m.v. de media werden bewoners opgeroepen extra alert te zijn. Enerzijds om geen waardevolle goederen in de auto achter te laten en anderzijds om het alarmnummer 112 te bellen als zij een verdachte situatie zien. De politie heeft de eerste maanden van 2007 extra toezicht gehouden op plekken waar veel auto-inbraken plaatsvonden. Op enkele van deze hotspots spraken agenten de bewoners aan. In totaal belde de politie in de maanden februari en maart bij 1.905 huishoudens aan om hen te attenderen op de auto-inbraken en tips te geven wat de mensen er zelf aan kunnen doen. Dit vond plaats in verschillende buurten in Zeist: De Vogelwijk, de laagbouw aan de Laan van Vollenhove, de Componistenbuurt en Nijenheim. In De Bilt hing de gemeente een tijd lang grote spandoeken op met de boodschap om geen waardevolle goederen in de auto achter te laten. Op verschillende grote parkeerplaatsen in Zeist deelde de politie flyers uit Niets erin, niets eruit.

Het aantal auto-inbraken daalt

De eerste vier maanden van 2006 vonden er nog 898 auto-inbraken plaats in het district Binnensticht. De eerste maanden van 2007 daalde dit aantal naar 614. Een daling van 31,63 %, maar nog steeds te hoog vindt de politie. Het grootste aantal inbraken vond plaats in Zeist (336), in Bilthoven waren het er 86, in De Bilt 71 en in Bunnik 41.

Gelegenheidsdiefstallen

De extra aandacht voor de auto-inbraken lijkt effect te hebben. Daarom vindt de politie het belangrijk om samen met de bewoners alert te blijven. Het mag inmiddels bekend zijn dat het achterlaten van waardevolle goederen in de auto het risico op een inbraak enorm vergroot. De laatste weken constateert de politie dat auto-inbrekers ook bij andere gelegenheden toeslaan. Als automobilisten of bestuurders van bedrijfsautos hun auto even neerzetten om in huis of bij een bedrijf iets op te halen of af te geven slaan de snelle krakers toe. Mobiele telefoons en navigatiesystemen worden zelfs op dit korte onbewaakte moment buitgemaakt. Dus ook hierbij geldt: Op slot en buit eruit.

Hoe kunt u een inbraak voorkomen?

Om de kans dat u slachtoffer wordt zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk niets in uw auto achter te laten. Haal zelf uw auto leeg en geef dieven geen kans!

Extra ogen en oren: De politie kan het niet alleen en heeft uw hulp nodig. Loopt u met uw hond een rondje door de wijk of maakt u alleen een wandeling, wees dan alert op verdachte situaties bij geparkeerde autos en glasgerinkel.

Als iedere seconde telt, en dus óók voor het vangen van een boef, belt u 112. Terwijl u nog in gesprek bent met een medewerker van de meldkamer, zijn de eerste agenten al onderweg. Bij minder spoedeisende zaken staan wij uiteraard ook voor u klaar. Laat het ons dan weten op 0900-8844 (lokaal tarief).

Verkeerscontrole

ZEIST De politie heeft woensdagmorgen tussen 09.15 en 10.15 uur een verkeerscontrole gehouden op de Boulevard.

30 Automobilisten werden bekeurd voor overschrijding van de maximumsnelheid, niet dragen van de autogordel, niet hands-free bellen, ontbreken kentekenplaat en ongeldige APK.

Woninginbreker aangehouden

DE BILT De politie heeft donderdagmorgen om 00.05 uur een 20-jarige inwoner van Vianen aangehouden omdat hij had ingebroken in een woning op het Burgemeester van Heemstrakwartier.

In de woning bleek een dag eerder te zijn ingebroken en was één van de verdachten teruggekeerd. Dit keer was de bewoner thuis en werd de politie gebeld.

De Vianees werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in omdat getuigen hebben gezien dat de verdachte de inbraak niet alleen had gepleegd.

Onder invloed

DE BILT De politie heeft donderdagmorgen 26 april om 02.25 uur een 20-jarige inwoner van Bilthoven aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol.

De verdachte werd gecontroleerd toen hij met zijn auto vanaf een parkeerplaats op de Holle Bilt kwam. Hij blies 300 ug/l en kreeg een bekeuring en een rijverbod van vier uur.