Gemeente Rotterdam

Op dinsdag 25 april hebben Burgemeester Opstelten en directeur Hans Smits van het Havenbedrijf het Uitvoeringsprogramma voor het stadshavensgebied gepresenteerd. Het programma omvat naast een visie op de langere termijn, een concrete uitvoeringsagenda voor de periode 2007 tot 2010. Het eerste exemplaar is tijdens een bestuurlijke bijeenkomst overhandigd aan de heer C.B.F. Kuipers, plaatsvervangend Directeur-Generaal Ruimte van het Ministerie van VROM.

Gemeente en Havenbedrijf gaan de komende decennia gezamenlijk investeren en werken aan een bijzondere opgave: de vernieuwing en herontwikkeling van het stadshavensgebied. Meer werkgelegenheid, compacte verstedelijking, kwaliteitsverbetering in de leef- en werkomgeving en nieuwe oplossingen voor de milieu- en wateropgave zijn de uitdagingen voor de komende jaren.

De plannen dragen bij aan de ambities uit de Stadsvisie Rotterdam, versterking van de economische positie en aantrekkelijke woonstad. De uitvoeringsprojecten liggen in vier deelgebieden waar inmiddels met de uitvoering is gestart: Waalhaven-Oost, RDM-terrein en het Rijn-/Maashavengebied en Merwe/Vierhavengebied. Concreet gaat het om investeringen in bereikbaarheid (infrastructuur), milieumaatregelen, cultuurhistorisch erfgoed, buitenruimte en verbindingen met bestaand stedelijk gebied.

Stad en Haven zorgen voor de noodzakelijke voorinvesteringen om zo de al in gang gezette transformaties op een hoger plan te brengen en de kwaliteit te realiseren die het voor marktpartijen aantrekkelijk maakt in het gebied te investeren. Met het Uitvoeringsprogramma gaat Stadshavens Rotterdam de volgende fase in. De
Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam heeft vanaf 2004 de toekomstmogelijkheden verkend en ontwikkelingslijnen uitgezet. Een nieuwe uitvoeringsorganisatie staat nu klaar om deze ambities om te zetten in werkelijkheid.

Het Uitvoeringsprogramma is vandaag aan de gemeenteraad aangeboden en wordt later deze zomer behandeld.