KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

26-4-2007

Van Uden Reco Stellendam Regatta 21 en 22 april 2007

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen organiseren is altijd lastig, en dan ook nog de eerste wedstrijd die zowel onder IRC als ORC gevaren wordt maakt het helemaal spannend.
Tijdens de inschrijvingen kreeg het comité nog de laatste meetbrieven per email binnen en stuurde Leo Eggink de laatste updates voor ZW scoring.
Het was voor de eerste maal mogelijk om zowel onder ORC-club als IRC te scoren.
Het heeft Peter Anink, de wedstrijdleider heel wat overleg en de nodige hoofdbrekens gekost.

Niet alleen het wedstrijdcomité heeft het druk tot het laatste moment. Omdat het in Nederland nog niet mogelijk is een IRC meetbrief aan te vragen werd hiervoor naar Engeland uitgeweken. Mike Urwin van de RORC had al bij voorbaat zijn medewerking toegezegd.
In de haven werden de laatste klussen en poetsacties op de
verschillende schepen gedaan en op zaterdagochtend om 10.25 wordt op beide banen het waarschuwingssein gegeven.

Met 62 boten in de IRC/ ORC, was met name de eerste groep goed gevuld. Maar liefst 24 boten streden voor een eerste plek in de IRC1/ORC1. Vanaf het startschip maakte Aly Anink de volgende aantekeningen: Om 10.30 is de eerste start van de IRC1/ORC 1 klasse. De Eclectic van Koen Lockefeer met Gerd Jan Poortman aan boord is te vroeg en trekt de Change of Course van John den Engelsman met zich mee. De Eclectic komt tweede groep IRC/ORC 2 gaat mooi verspreid over de lijn weg. Bij de derde groep start de de Overruled van Evert de Wit boven de startlijn. Zij maken een dipstart, echter niet diep genoeg en zo vertrekken zij onreglementair naar boei 1. Een OCS is hun deel. Bij de IRC/ORC 4 klasse komt de Esprit du Morbihan van achter het startschip en sluit het gaatje. Een aantal boten moeten afvallen om de Morbihan voor te laten gaan. En zo is een ieder op weg naar de bovenboei.

Op de eenheidsklassenbaan voor Hellevoetssluis voeren, verdeeld over 6 eenheidsklassen, ook 62 boten. De X 35 voer mee op de ORC2/IRC2 baan, dit om een gelijke verdeling van de verschillende starts te krijgen. WSV Helius had op haar baan nog een primeur, de J-80 voer voor het eerst als IRC eenheidsklasse. De J22 voer zaterdag op speciaal verzoek vier wedstrijden, de andere eenheidsklassen drie. Vanuit andere klassen kwam het verzoek om volgend jaar ook meer dan drie wedstrijden te mogen varen.

Als de toeschouwers vanaf de wal verschillende boten onder spi naar elkaar toe zien varen komt er telefoon van de wedstrijdleider. Het is vier uur en race drie wordt afgebroken. De vraag is of het sociale programma in de war komt als er toch nog een laatste wedstrijd gevaren gaat worden.
Het sociale programma kan best opschuiven; de zeilers komen in Stellendam om te zeilen was de snelle conclusie.
Als de vloot tegen zes uur vrolijk en met bruinverbrande koppen binnen komt weet het comité dat ze gelijk hadden. En door het bier dat uitgedeeld wordt op de steigers en de bijna 1000 vers gebakken visjes tijdens het happy hour heerst er een vrolijke stemming. Dat men eigenlijk nog niet moe was bleek later. Tot na middernacht werd er uitbundig gefeest op de muziek van Souled Out

Zondagochtend stond er wederom niet veel wind, maar er zijn na een kort uitstel toch twee mooie wedstrijden gevaren.

Voor het eerst dit jaar werd de algemene organisatie gedaan door Martine Vos. Zij heeft de harde leerschool van Medemblik doorlopen en zorgde al maanden geleden voor opschudding door de ORC/ IRC kwestie aan te kaarten in een persbericht. Het is niet in de laatste plaats aan haar inzet te danken dat het een gedenkwaardig evenement werd dat in de pers de kwalificatie North Sea Regatta in het klein kreeg. Niets is minder waar, ik wil er juist een heel erg Stellendams feest van maken met elementen die in andere regattas niet of heel anders naar voren komen. Het wedstrijdzeilen mag geen eenheidsworst worden. De Marina in Stellendam biedt geweldige mogelijkheden omdat je hier een thuishaven hebt die aan zoet water ligt maar waar je in principe ook buitengaats kunt varen. IEr zullen nog wel wat dingen veranderen maar de Van Uden Reco blijft voor de terugkerende zeiler een herkenbaar evenement

Directeur Henk Bakker van Van Uden vroeg tijdens de prijsuitreiking Wil iedereen die dit evenement minder dan een acht geeft, zn vinger opsteken
De aanwezigen bij de drukbezochte prijsuitreiking drukten hun handen diep in de zakken. Henk Bakker keek naar Rob Reigwijn en riep
enthousiast dat Van Uden en Reco er volgend jaar weer bij zullen zijn. Applaus was zijn deel. De prijzen vonden gretig aftrek: champagne en een geldprijs voor de eerste drie plaatsten.
Ook de haring, bitterballen en kingkrabpoten die voorafgaand aan de prijsuitreiking geserveerd werden vonden gretig aftrek. Het bleef nog lang onrustig in Stellendam.

Next start: 19 april 2008

Uitslagen:

X-79 Xavanta, Dhr. Salden
X-99 Solex, Jose Veen
X-35 Magic Marine, Martin Baas
J-80 Jiffy, J.P. Hanse
First 31.7 Jan de Wandelaar, Jan Broere
Max Fun 25 Max Solution, Walter Geurts
J-22 Team Brance Bureau, Jeroen den Boer
ORC 4 Lesprit du Morbihan, Vincent de Vries
ORC 3 Geintje,. F. van Dijk
ORC 2 Zeebeer 3, A. van Wijngaarden
ORC 1 Foxy, de heer Vos
IRC 4 Noordwind, Roy van Aller
IRC 3 Big Beeste van de heer Sluimer
IRC 2 Zeebeer, dhr. Van Wijngaarden
IRC 1 Connect Lesonal, Gebr. De Zeeuw

Meer uitslagen zijn te vinden op: www.vanudenreco.nl

Foto´s zijn vrij van rechten, met bronvermelding, te gebruiken voor journalistieke doeleinden. Deze zijn te vinden op: www.vanudenreco.nl

Meer informatie: Martine Vos 06 21984519

Internetadres: www.vanudenreco.nl
E-mailadres:info@vanudenreco.nl