Museon Den Haag

Persbericht

Datum:

26 April 2007
Inlichtingen / aanmeldingen pers bij:

Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)
Tel:

070-3381421 of 0616578515
Winnaars J.H. Schepsprijs 2007 in Museon bekendgemaakt:

Scholier maakt korte speelfilm over verzetsheld
Op 25 april 2007 vond de uitreiking plaats van de J.H. Schepsprijs in het Museon in Den Haag. De eerste prijs ging naar Stijn Bouma van Scholengemeenschap Tabor in Hoorn met zijn korte speelfilm over de verzetsheld Johannes Post, die op 16 juli 1944 werd geëxecuteerd in de duinen van Overveen. De J.H. Schepsprijs is een initiatief van het Inden=Reissfonds, opgericht door oud-kamerlid en verzetsman J.H. Scheps. De prijs is verbonden aan een competitie waarin leerlingen van de onder- en bovenbouw uit het Voortgezet Onderwijs hun visie kunnen geven op het thema 'denk niet zwart-wit' door middel van een opstel, video, gedicht, rap of poster.
Inden=Reiss-fonds en J.H. Schepsprijs

Het Inden=Reis-fonds is een stichting die door het Tweede Kamerlid en publicist Johannes Hermanus Scheps (1900-1993) in 1982 werd opgezet. Scheps heeft zich tijdens zijn leven een tegenstander getoond van dictatuur en onderdrukking. Hij was zelf actief in het verzet in de Tweede Wereldoorlog en een pleitbezorger van aandacht onder de jeugd voor de oorzaken van dictatuur en de mogelijkheden daar tegenin te gaan. Het fonds is vernoemd naar het echtpaar Inden-Reiss dat in de oorlog samen met Scheps actief heeft deelgenomen aan het verzet. De directeur van het Museon is voorzitter van het fonds.
Sinds 1995 bestaat de J.H. Schepsprijs die als doel heeft de studie en belangstelling voor de inhoud en de gevaren van dictatuur in al haar verschijningsvormen te stimuleren. De prijs is bedoeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die hun opvatting over het onderwerp dictatuur of verzet op schrift stellen of hiervan een visuele uiting maken. Jury

De jury is samengesteld uit: Frank de Jong van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, René Kok van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en Joke van Grootheest van het Museon. Prijzen

Er worden in totaal vijf prijzen uitgereikt. Het totale prijzenpakket bestaat uit een hoofdprijs van E 500,-, een tweede prijs van E 250,- en drie prijzen van E 100,- .

Bezoekersinformatie:

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's), eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Toegangsprijzen: Volwassenen E 7,50, Jeugd 12 t/m 18 jaar E 6,-, Kinderen (4-11 jaar) E 4,-, 65+Pas en CJP E 6,-.

Museumkaart is geldig.

Voorzieningen: Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende

parkeergelegenheid, ook voor bussen.
Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

www.museon.nl
Museon

Onder het motto 'Speelruimte voor kennis' wil het Museon door middel van educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's met een zo breed mogelijk publiek communiceren. Het Museon richt zich op kennisoverdracht op het gebied van de mens in natuur en cultuur en geeft op toegankelijke wijze informatie over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.