Voedsel en Waren Autoriteit

Veel activity toys voldoen niet aan veiligheidseisen

26 april 2007 - nieuwsbericht

Veel activity toys voldoen niet aan de Europese veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2006. Bij een kwart van de toestellen was de overtreding zodanig dat een boeterapport is opgemaakt. Ondernemers beloven beterschap.

Activity toys zijn de vaak veelkleurige speeltoestellen (glijbanen, schommels, wipjes, enz.) bestemd voor gebruik in en rond het huis. Ze worden meestal als bouwpakket verkocht in bijvoorbeeld speelgoedzaken en bouwmarkten. Dergelijke speeltoestellen moeten voldoen aan het Warenwetbesluit Speelgoed en de Europese norm EN 71-8:2003 Safety of Toys.

De gebreken van de onderzochte activity toys zijn divers. De sterkte en stabiliteit van de toestellen laat soms te wensen over. Ook blijkt bij sommige activity toys gevaar te bestaan voor beknelling van vingers, voeten, hoofd en nek. Voor een deel zijn de tekortkomingen van administratieve aard.

Jaarlijks vinden zo'n duizend behandelingen plaats op de Eerste Hulp afdelingen van ziekenhuizen na een ongeval met een activity toy. Daarom is het belangrijk dat ouders en verzorgers bijdragen aan vermindering van het aantal ongevallen in de privé-sfeer en toezien op veilig speelgedrag van kinderen. Op de VWA website zijn tips voor veilig spelen opgenomen.

De VWA heeft de tekortkomingen onder de aandacht gebracht van de ondernemers. Met de ondernemers is afgesproken dat zij binnen twee maanden met een verbeterplan komen.

Meer informatie:

* Factsheet activity toys

* Dossier Speelgoed