Bve Raad



Beroepsonderwijs komt met actieplan Tien punten voor goed MBO

Het mbo heeft een actieplan gepresenteerd om de kwaliteit van het middelbaar
beroepsonderwijs te verbeteren. Met dit actieplan pakken de scholen de handschoen op en
committeren zich aan een systematische kwaliteitsverbetering. Voorzitter Margo Vliegenthart
van de MBO Raad heeft de eerste exemplaren van het actieplan overhandigd aan
staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW en voorzitter Achmed Sadat van de
jongerenorganisatie in het beroepsonderwijs, JOB. Vliegenthart deed dit tijdens de algemene
ledenvergadering van de MBO Raad in Lage Vuursche op woensdag 25 april.

De vernieuwing van het onderwijs in het mbo is een majeure operatie die langs de weg der geleidelijkheid wordt ingevoerd, maar niet zonder slag of stoot tot stand komt. Door alle discussies over de invoering van competentiegericht leren dreigt het zicht te verdwijnen op wat men van het mbo mag verwachten. Met Tien punten voor goed MBO maken de scholen duidelijk waar het mbo voor staat en welke kwaliteit van het mbo verwacht mag worden. Zoals duidelijke doelen, heldere programmas, gegarandeerde lesuren, goede begeleiding en zorgvuldige examens. Het mbo verbindt zich aan deze punten en de scholen zullen zich maximaal inspannen om ze zo snel mogelijk te realiseren.

In reactie op de overhandiging van het actieplan zei Van Bijsterveldt dat zij de afgelopen vijftig dagen veel wil en engagement in het mbo heeft ontmoet. Het is een innovatieve sector die een innovatieve geest ademt en waar mensen bereid zijn een stap harder te lopen. Maar soms lopen we te hard. De vernieuwingsoperatie is ingrijpender dan voorzien en er leven bij betrokkenen nog teveel zorgen. Daarom heb ik de scholen twee jaar langer de tijd gegeven om het competentiegericht onderwijs in te voeren. Dat biedt de scholen de kans om die zorgen weg te nemen. En het geeft mij de kans er bovenop te zitten, zodat we de kwaliteitsslag met elkaar kunnen maken.

Eerder al liet de staatssecretaris de mbo-scholen per brief weten dat zij de invoering van competentiegericht beroepsonderwijs niet zal stopzetten. De ontwikkeling naar competentiegericht onderwijs is er niet voor niets, aldus Van Bijsterveldt. De arbeidsmarkt en het vervolgonderwijs geven al geruime tijd aan dat er iets moet veranderen in de kwalificatie-eisen die we aan deelnemers stellen. Bovendien is het zaak dat we de deelnemers van nu voldoende uitdagen en boeien en dat lukt niet altijd afdoende met uitsluitend traditionele onderwijsvormen.

---

Actieplan 'Tien punten voor goed MBO'