Centraal Bureau Fondsenwerving

Databankfilantropie.nl in oprichting

Europees gesubsidieerd consortium moet leiden tot Nederlandse proef

Amsterdam, 25 april 2007 - De brancheorganisatie van landelijke goede doelen (VFI) en het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) willen naar Engels voorbeeld (www.guidestar.org.uk) een nationaal informatiesysteem over goede doelen opzetten. Hiervoor wordt een proef gestart als onderdeel van een Europees project. Het CBF zal ten behoeve van het project samenwerken met mede-initiatiefnemer VFI en heeft zich aangesloten bij een Europees technologieconsortium. Het consortium werkt met Europese subsidie (eTEN) aan de ontwikkeling van een systeem dat Europees en nationaal inzetbaar is, ter bevordering van de transparantie van de goede doelensector.

"Een goed loket voor informatie over zoveel mogelijk organisaties `voor het goede doel' heeft vele voordelen. Voor donateurs, bedrijven, media, studenten, goede doelenorganisaties, fondsen- en subsidieverstrekkers. Voor een ieder die geïnteresseerd is in het werk van en voor goede doelen", aldus directeur Adri Kemps van het CBF.

Met dit initiatief wordt de lancering van een nationale databank over de filantropische sector voorbereid. De proef maakt deel uit van een Europees project aangevoerd door Civil Society Systems (CSS)/Guidestar. Tot de deelnemers behoren Duitsland (DZI), Ierland (ICTR), Hongarije (NIOK) en Nederland (CBF).

Geven in Nederland en het ministerie van Justitie hebben reeds toegezegd te zullen deelnemen aan het project. Andere brancheorganisaties zijn hiertoe ook uitgenodigd.

Voor de realisatie van de proef werkt de projectorganisatie van CBF en VFI onder meer aan:
a) Vaststellen en definiëren van te registreren data en begrippen. b) Behoeftepeiling en marktverkenning voor de databank c) Technische aspecten, zoals de verbetering en het passend maken van het internationale Guidestarsysteem voor interface met DatabankFilantropie.nl voor Nederlandse en Europese doeleinden.