Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Wethouder Luijckx tijdelijk andere functie (persbericht 035, 26 april 2007)

Op donderdag 3 mei verandert wethouder Frans Luijckx tijdelijk van functie. Hij is de hele ochtend medewerker afvalinzameling bij de buitendienst van de afdeling Milieu van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Eerst helpt hij bij het huis-aan-huis inzamelen van oud papier, daarna bij het reguliere huishoudelijke afval inzamelen met de zijlader en ten slotte bij het legen van de ondergrondse containers voor glas en papier.

Luijckx wil met deze stage in de praktijk ervaren hoe de afvalinzameling in zijn werk gaat, en niet uitsluitend van achter een bureau. Tussen het echte werk door is er voldoende tijd ingeruimd om ook met medewerkers te praten. Bovendien wil hij tot uiting brengen dat hij veel waardering heeft voor de soms fysiek zware taken die de medewerkers van de buitendienst uitvoeren. Afvalinzameling is een zeer zichtbaar onderdeel van de gemeentelijke buitendienstverlening voor de inwoners van Hoogezand-Sappemeer.

Uiteraard worden er geen uitzonderingen gemaakt voor deze stagiaire. Het is verplicht om veiligheidsschoenen en een retroreflecterend hesje te dragen bij dit fysiek zware werk. De vrachtwagen die de afvalcontainers zijwaarts optilt en leegt (de zijlader) draagt ook bij aan veiliger en minder zwaar werken. Wethouder Luijckx is zich zeer bewust van het belang van veilige arbeidsomstandigheden omdat hij voor zijn wethouderschap werkzaam was bij de Arbeidsinspectie.