Provincie Limburg

Gemeenschappelijke welstandscommissie voor Buitenring Parkstad Instellen gemeenschappelijke commissie bevordert optimale inpassing

Het is de bedoeling dat er één gemeenschappelijke welstandscommissie komt voor de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg. In plaats van zeven verschillende commissies adviseert dan één welstandscommissie. Dit maakt het makkelijker om een optimale inpassing van de Buitenring Parkstad in de landschappelijke en stedelijke omgeving te realiseren. Door de advisering in één commissie onder te brengen komt het bovenregionale karakter van de Buitenring beter tot zijn recht.

De portefeuillehouders mobiliteit van Parkstad Limburg, die zitting hebben in het Regionaal bestuurlijk Overleg, hebben ingestemd met de instelling van één welstandscommissie voor de Buitenring Parkstad Limburg (BPL). In plaats van in zeven verschillende commissies vindt welstandsadvisering dan plaats door één commissie. Dat maakt het makkelijker om een optimale inpassing van de weg in de landschappelijke en stedelijke omgeving te realiseren. Bovendien kan daarmee het Parkstad-karakter beter gewaarborgd worden en kan het bovenregionale belang van de BPL beter tot zijn recht komen.

De aanleg van de Buitenring is een gemeenschappelijk project van de Provincie Limburg, Parkstad Limburg en de Gemeente Nuth. Parkstad Limburg vertegenwoordigt daarbij de Parkstadgemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Onderbanken. Wellicht komt een deel van de BPL ook op het grondgebied van de Gemeente Schinnen te liggen. Om de instelling van de Gemeenschappelijke Welstandscommissie BPL formeel te regelen is een besluit nodig van de betrokken gemeenten, waarbij de bevoegdheden van de bestaande, gemeentelijke welstandscommissie tijdelijk en uitsluitend ten behoeve van het project BPL worden overgedragen aan de Gemeenschappelijke Welstandscommissie BPL. De Provincie heeft, op basis van het besluit van het regionaal Bestuurlijk Overleg, aan de betrokken gemeenten verzocht de totstandkoming van een dergelijk besluit te bevorderen. Het ligt in de bedoeling dat de Gemeenschappelijke Welstandscommissie BPL rond 1 september aanstaande door Gedeputeerde Staten wordt ingesteld.

Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereidingen voor de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg (BPL). Deze aanleg betekent een belangrijke verbetering voor de infrastructuur, de leefbaarheid en de economische en toeristische ontwikkelingsmogelijkheden in Parkstad Limburg. De BPL zal consequenties hebben voor de ruimtelijke kwaliteit van de betrokken gemeenten. In Limburg is eerder bij de aanleg van de Rijksweg 73-zuid ervaring opgedaan met een gemeenschappelijke welstandscommissie.

Het instellen van de Gemeenschappelijke Welstandscommissie BPL beoogt een consistente advisering te realiseren richting de betrokken Colleges van Burgemeester en Wethouders in het kader van de welstandstoetsing bij de aanvragen voor een bouwvergunning. De Gemeenschappelijke Welstandscommissie BPL zal bestaan uit:
* vertegenwoordigers vanuit de gemeentelijke welstandscommissies;
* een landschapskundige

* een onafhankelijk voorzitter.

Een van de eerste taken van de commissie zal zijn: het uitbrengen van een advies over de Omgevingsvisie voor de BPL. De Omgevingsvisie is erop gericht om de architectonische en ruimtelijke kwaliteit van de weg en de relatie tot het landschap en de stedelijke omgeving zo optimaal mogelijk te maken.

26-4-2007 11:26