Gemeente Hardenberg

Verzelfstandiging en schaalvergroting openbaar onderwijs

Donderdag 26 april 2007

De gemeente Hardenberg wil het openbaar onderwijs in de gemeente verzelfstandigen, zodat het een meer onafhankelijke positie in kan nemen. Tegelijkertijd wil de gemeente een krachtige onderwijsorganisatie neerzetten. Daarom wordt gestreefd naar schaalvergroting van het openbaar onderwijs. Om dat mogelijk te maken, worden verkennende gesprekken gevoerd met het bestuur van het openbaar onderwijs in de gemeente Coevorden.

Op dit moment vormt het gemeentebestuur van Hardenberg het integraal schoolbestuur voor de 15 openbare scholen in de gemeente die samen zon 1400 leerlingen tellen. De gemeente krijgt van de landelijke overheid echter steeds meer taken opgelegd als het gaat om onderwijs. Zo moet de gemeente in samenspraak met alle basisscholen een eigen lokaal onderwijsbeleid ontwikkelen, onder andere op het gebied van huisvesting, onderwijsachterstanden- en jeugdbeleid. In de huidige situatie betekent dit, dat de gemeente Hardenberg een dubbele rol heeft, die gelet op de ontwikkelingen in het onderwijs steeds minder wenselijk is. Om het openbaar onderwijs een meer onafhankelijke positie te geven wil de gemeente Hardenberg daarom het openbaar onderwijs in de gemeente verzelfstandigen. Bovendien kan het openbaar onderwijs zijn belangen beter verdedigen vanuit een zelfstandige positie. Verzelfstandiging is mogelijk door het bestuur van het openbaar onderwijs onder te brengen in een rechtspersoon.

Tegelijkertijd streeft de gemeente Hardenberg naar een krachtige onderwijsorganisatie. Daarom is schaalvergroting volgens het college van burgemeester en wethouders wenselijk. Om de mogelijkheden tot schaalvergroting in kaart te brengen, voert de gemeente momenteel verkennende gesprekken met stichting t Coevonder, de openbaar onderwijsorganisatie in de gemeente Coevorden, die sinds 1 januari 2007 verzelfstandigd is. De keuze is op Coevorden gevallen vanwege de al jarenlange functionele contacten tussen het openbaar onderwijs in Hardenberg en Coevorden.

De gemeente Hardenberg start nu tegelijkertijd twee trajecten: een traject om te komen tot verzelfstandiging van het openbaar onderwijs en een traject om te komen tot een fusie met het openbaar onderwijs in de gemeente Coevorden. De benodigde inventarisaties en onderzoeken worden nog dit jaar uitgevoerd. In 2008 wordt dan duidelijk hoe het openbaar onderwijs in de toekomst vorm kan krijgen. Er wordt naar gestreefd om beide trajecten voor 1 januari 2009 af te ronden.