NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

Onderzoek naar bedrijfsarts als extra voorziening in eerste lijn

In de loop van 2005 ontstonden op verschillende plaatsen in het land initiatieven waar een bedrijfsarts als extra voorziening werkzaam was in een eerstelijns setting. De NVAB heeft op verzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zeven pilots onderzocht op proces en uitkomst.

In dit project waren bedrijfsartsen - zowel zelfstandige bedrijfsartsen als bedrijfsartsen in dienst bij een arbodienst - werkzaam onder één dak met de huisarts. Dit leidde tot goede afstemming tussen huisarts (die naar de bedrijfsarts verwees) en de daar werkzame bedrijfsarts. Deze bedrijfsarts verzorgde ook de communicatie met de vaste bedrijfsarts van het bedrijf . Het huisvesten van een bedrijfsarts onder één dak met de huisarts lijkt goede kansen te bieden voor de bedrijfsgezondheidszorg aan werknemers in het midden- en kleinbedrijf, maar zou ook de ideale setting zijn voor de bedrijfsgezondheidszorg aan iedereen die maatschappelijk actief is of wil worden (zoals vrijwilligers en mantelzorgers), en die thans nog geen toegang tot de bedrijfsarts heeft.

In een aparte notitie die is gemaakt naar aanleiding van het onderzoek, staan diverse beleidssuggesties die zouden kunnen leiden tot verdere integratie van bedrijfsgeneeskundige zorg in de eerste lijn en de beschikbaarheid daarvan voor andere doelgroepen dan alleen werknemers in loondienst.