Territoriale Congruentie Regio Kennemerland

26.04.2007 / 12:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Acompania

Acompania

Persbericht

Territoriale Congruentie Regio Kennemerland
Goed op weg naar beter
Haarlem, 26 april 2007 - Het kabinet heeft in 2006 besloten om de gemeente Haarlemmermeer, inclusief Schiphol, voor wat betreft de Brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) over te hevelen van de regio Amsterdam en Omstreken naar de veiligheidsregio Kennemerland. Deze week heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de definitieve rapportage over de actuele stand van zaken bij de voorbereiding op de rampenbestrijding in Kennemerland, van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), naar de Tweede Kamer gestuurd. De Inspectie OOV concludeert dat de regio Kennemerland nog veel werk moet verzetten om per 1 januari 2008 adequaat te kunnen functioneren ten tijde van een ramp op Schiphol. Samen met het ministerie van BZK en met hulp van de Inspectie OOV wordt hard gewerkt om op tijd klaar te zijn om de verantwoordelijkheid van de Amsterdamse regio over te nemen.

Op basis van de in januari verschenen conceptrapportage hebben de hulpverleningsdiensten in Kennemerland de handen ineen geslagen om de verbeteringen in kaart te brengen met als doel om eind 2007 als regio te kunnen voldoen aan maatrampniveau 1. Het project Territoriale Congruentie regio Kennemerland wordt voor de Brandweer en de GHOR uitgevoerd door de HulpverleningsDienst Kennemerland in nauwe samenwerking met de regio Amsterdam en Omstreken en de gemeente Haarlemmermeer. De samenwerking tussen de drie partijen is goed te noemen. We zijn blij met de inbreng van onze collega's van regio Amsterdam en Omstreken en de gemeente Haarlemmermeer, zegt Ineke van der Zande , directeur van HDK. De regio Amsterdam en Omstreken is voor ons leverancier van kennis en ervaring en de gemeente Haarlemmermeer toetst de kwaliteit. We onderkennen drie fases in het traject. Op
1 juli 2007 verwachten wij dat de operationele voorbereiding zal zijn afgerond. De rest van het jaar wordt gebruikt voor implementatie, wat in de praktijk betekent dat we opleiden en oefenen om de uitbreiding van onze taken optimaal te laten verlopen. Conform afspraak zal op 1 januari 2008 de operationele en bestuurlijke verantwoordelijkheid zijn overgedragen. Ik ben ervan overtuigd dat wij per 1 januari 2008 kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld door de Inspectie OOV. Daar staan we voor.

De HDK heeft op basis van de conceptrapportage een plan van aanpak opgesteld waarin de verbeteringen zijn uitgewerkt en actiepunten staan beschreven. De HDK heeft nauw contact met de Inspectie OOV en maakt dankbaar gebruik van de ondersteuning die de Inspectie haar biedt. De inspectie houdt op haar beurt een vinger aan de pols en stelt dat op basis van de inspanningen van de laatste maanden de regio goed op weg is.
---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Anya Terpstra T 06 543 73 665 of T 023 5159500
aterpstra@hdk.nl