Time : 11:45:46
Date : 26 April 2007
Sender Name: Bemefa

De Belgische mengvoederindustrie gaat voor milieuvriendelijke voeders

Op 26 april vindt, in aanwezigheid van Vlaams Minister van Leefmilieu Kris Peeters, de ondertekening plaats van een convenant laag-nutriëntenvoeders. Dit convenant wordt gesloten tussen het Vlaamse gewest, de Beroepsvereniging van de Mengvoederfabrikanten (Bemefa) en de Vereniging voor Zelfmengers.

Bemefa heeft samen met het Kabinet van Leefmilieu en de Vereniging voor Zelfmengers een milieuvriendelijk voederconvenant uitgewerkt. Deze overeenkomst heeft tot doel de uitscheiding in het milieu van fosfor en nitraat nog verder te drukken.

Vlaanderen moet afrekenen met een te hoog gehalte aan nitraten in het grondwater. De Belgische mengvoederindustrie is er zich van bewust dat de intensieve veehouderij hiertoe bijdraagt. Door de productie van dierenvoeders, arm aan stikstof en fosfor, ambieert Bemefa de uitscheiding in het milieu van mineralen fors te verminderen. De aanpak aan de bron via het voeder is het meest succesrijke spoor geweest in de strijd tegen de uitscheiding van nitraten en fosfaten.

Deze aanpak heeft in het verleden reeds zijn succes bewezen: gebruik van eiwitarme voeders verminderde de nitraatproductie in 2006 met 7,9 miljoen kg op jaarbasis. Het gebruik van fosforarm voeder in 2005 droeg bij tot een verminderde fosfaatproductie van 12,3 miljoen kg.

De hernieuwde overeenkomst met het Vlaamse gewest bouwt verder op het laag-fosforvoederconvenant, waar in 1995 de eerste keer sprake van was, en op het laag-eiwitvoederconvenant, dat midden 2006 werd ondertekend. De vernieuwende elementen zijn de strengere normen, het feit dat eiwitarme en fosforarm voeder worden gecombineerd, en in de verhoogde controles om de betrouwbaarheid te bevorderen.

Bemefa, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 95% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.


_________________________

Noot aan de redactie: