Senternovem


26-04-2007 | Nederlandse biodieselbedrijven hekelen import uit VS

De twee Nederlandse biodieselfabrieken Sunoil en Biodiesel Kampen hebben in een brief aan de Tweede Kamer de alarmbel geluid. De twee bedrijven hebben te maken met concurrentie van zwaar gesubsidieerde Amerikaanse producten die niet aan de Europese eisen zouden voldoen. Als er niet snel wordt ingegrepen door middel van een importverbod of heffing, dan betekent dit het einde van de biodieselproductie in Nederland, aldus de bedrijven.

De Nederlandse en Europese biodieselmarkt wordt volgens Sunoil en Biodiesel Kampen overstelpt met gesubsidieerde biodiesel uit de Verenigde Staten. Deze biodiesel wordt als een blend van 99,9 procent biodiesel en 0,1 procent minerale diesel aangeboden. Deze samenstelling spruit voort uit een subsidieregeling die in 2004 in voege is getreden in de VS. Daardoor ontvangen de Amerikaanse biodieselfabrieken 20 eurocent per liter biodiesel die is gemengd met minerale diesel.

Na vermenging wordt de biodiesel tegen dumpingprijzen in Europa aangeboden, aldus Sunoil en Biodiesel Kampen. Deze Amerikaanse biodiesel voldoet bovendien niet aan de Europese norm, stellen de Nederlandse fabrikanten. Toch is er alleen al in januari van dit jaar circa 30.000 ton van geïmporteerd in de EU. In de praktijk blijkt dat de gesubsidieerde Amerikaanse brandstof als pure biodiesel wordt verkocht. De Nederlandse biodieselbedrijven vragen zich af waarom de Nederlandse overheid de fabricage van biodiesel op geen enkele wijze ondersteunt.

De EnergieTransitie volgt de ontwikkelingen van vele duurzame innovaties.

Bron

Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw (VILT)