Gemeente Amsterdam



Definitieve cijfers Jaarrekening 2006 vallen mee

26 april 2007
-
Herbert Raat

Voor de begroting van 2008 is 60 miljoen euro extra beschikbaar. Dit blijkt uit de Jaarrekening 2006. In de jaarrekening wordt de balans opgemaakt of geld daadwerkelijk is uitgegeven of dat er minder is uitgegeven dan begroot. Het beschikbare geld uit de jaarrekening wordt besteed aan de begroting van 2008, waarmee het college van B&W en gemeenteraad investeringen kunnen doen.

Omdat de financiële ruimte van de gemeente Amsterdam de komende jaren beperkt is, is het bedrag van 60 miljoen euro incidenteel zeer welkom. Hierdoor zijn er voldoende middelen beschikbaar voor de uitvoering van het Programakkoord 2006-2010 in 2008.

De gemeente let scherp op haar geld en daarom is kritisch gekeken of gereserveerde budgetten nog nodig zijn. Dit leverde enkele miljoenen op. Ook de deelnemingen van de gemeente in ondernemingen als NUON en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) brachten meer op. Het gaat om een bedrag van 28 miljoen euro.

In totaal is de financiële ruimte in de begroting voor 2008 nu ruim 128 miljoen euro incidenteel en 24 miljoen euro structureel. Het college maakt op basis van deze cijfers een voorstel aan de gemeenteraad voor de inzet van het beschikbare geld in aanloop naar de begrotingsbehandeling 2008. De leden van de gemeenteraad raad beslissen over dit voorstel tijdens de behandeling van de voorjaarsnota in de gemeenteraad is op 4 juli.