Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Venlo sterk bezet

Op vrijdag 27 april gaan in Venlo de Nederlandse Jeugdkampioenschappen van start. Het belooft een spannend toernooi te worden, want zelden waren alle groepen zo sterk bezet als dit jaar.

De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de A-groepen. Deze twee groepen beginnen op vrijdag 27 april. In groep A van het algemene kampioenschap verdedigt Chiel van Oosterom zijn titel. Hij zal het zwaar krijgen want op de beginlijst moet hij vijf spelers uit de Jong Oranje selectie voor laten gaan. Het zijn bekende namen uit de jeugdschaakwereld: Wouter Spoelman (FIDE-rating 2414), Daan Brandenburg (2416), Robert Ris (2403), Ali Bitalzadeh (2400) en Roeland Pruijssers (2357). Maar liefst zestien deelnemers hebben een FIDE-rating van 2200 of meer.

In het meisjestoernooi is titelverdediger Pauline van Nies favoriet. De meeste tegenstand kan worden verwacht van Biaina Geragousian en Martine Middelveld. Zowel de jongens als de meisjes A spelen één partij per dag.

De categorieën B (tot en met zestien) en C (tot en met veertien) gaan op maandag 30 april aan de slag. Ook hier is de hele Nederlandse jeugdtop aanwezig. Ook deze groepen spelen negen ronden Zwitsers. Op dinsdag 1 mei, woensdag 2 mei en vrijdag 4 mei worden er in deze groepen twee partijen gespeeld.

Het Nederlands Jeugdkampioenschap zal de komende drie jaar in Venlo worden gespeeld. Het toernooi heeft onderdak gevonden in het gloednieuwe gebouw van College Den Hulster. College Den Hulster is een LOOT-school waar sport een van de speerpunten is.

Alle informatie van het toernooi is te vinden op de website van het toernooi. Op deze site zijn ook partijen te volgen en komen dagelijks verslagen en foto's te staan.

---