Gemeente Dantumadeel



---

100e geboortejaar van Theun de Vries

Op 26 april is het 100 jaar geleden dat de schrijver Theun de Vries geboren is.

Ter gelegenheid daarvan worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Zo is er tussen 26 april en 27 juli op Tresoar in Leeuwarden een tentoonstelling opgezet in samenwerking met het Theun de Vriesgenootschap. Daarin wordt vooral aandacht geschonken aan de Friese achtergrond van de schrijver.

Op vrijdag 27 april wordt in de Schierstins in Veenwouden een tentoonstelling geopend die volledig door het Theun de Vries genootschap verzorgd is. Hierin worden bibliofiele uitgave van zijn boeken geëxposeerd.

Tegelijk worden er in de vitrine met wisselende verzamelingen, in de hal van het gemeentehuis te Damwoude, ânijsgjirrigeâ zaken van de in Veenwouden geboren schrijver getoond. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (Paardebloem 4 te Damwoude).

Op zaterdag 29 april wordt er in het Natuurmuseum Friesland in Leeuwarden een werk van de componist Daan Manneke ten gehore gebracht ontleende aan de novelle van De Vries âMotet voor de Kardinaalâ. De uitvoering wordt verzorgd door Capella Brede onder leiding van Daan Manneke.

Uitgeverij De Looden Hel uit Veenwouden geeft in samenwerking met het Genootschap een bundel uit onder de titel âGoddeleaze Singelâ. Deze bundel bevat (Friese) gedichten die nog niet eerder gepubliceerd zijn.

Op 2 juni is er nog de speciale Theun de Vries-wandeltocht in (de omgeving van) Veenwouden. Onder leiding van Douwe Kootstra wordt een gezelschap rondgeleid langs de plekken op zijn geboortegrond die in de Wilt Tjaarda-verhalen voorkomen.

Tot slot nog de jaarlijkse Theun de Vries-lezing op 5 oktober. Deze wordt gedaan door de Veenwoudster schrijver Durk van der Ploeg en het onderwerp is Theun de Vries als ambachtsman en collega-schrijver.

De foto is ook te zien in de vitrine in het gemeentehuis, het is een foto uit 1910 van de woning De Zwette 1. De 3-jarige Theun staat er met zijn ouders.

---