Gemeente Rotterdam

De effecten van Centraal Onthaal, waarbij alle Rotterdamse daklozen via een centrale intake geregistreerd worden, zijn goed zichtbaar in de nachtopvang. Sinds de start in januari 2006 daalt namelijk de bezetting in deze vorm van opvang. De onderbezetting is nu zelfs zo groot dat de nachtopvang bij CVD van Speyk in Rotterdam Noord per 1 juli 2007 de deuren sluit.

De sluiting is een gevolg van het beleid van de gemeente Rotterdam. Dit is erop gericht om de passantenopvang te verminderen en fors te investeren in (vooral) kleinschalige woonvoorzieningen met zorg en dagbesteding. Gemeente, deelgemeenten en instellingen zijn momenteel hard bezig om op veel plaatsen in de stad deze woonvormen te creëren.

Reden van sluiting
De opvang CVD van Speyk wordt geëxploiteerd door het CVD. Naast dagopvang wordt hier ook nachtopvang voor dak- en thuislozen aangeboden. Dit houdt in dat er elke avond 30 stretchers klaar worden gezet in één open ruimte. Passanten kunnen hier van 23.00 uur tot uiterlijk 7.00 uur terecht. Na 7.00 uur maken de stretchers weer plaats voor de dagopvang. Dit is geen handige situatie. CVD van Speyk is dan ook de minst kwalitatieve nachtopvangvoorziening en wordt daarom gesloten. De ruimte blijft echter wel beschikbaar om in uitzonderlijke situaties, waarin acuut extra capaciteit nodig is, te gebruiken als noodopvang.

Nieuwe plek voor vaste groep daklozen
De vaste groep daklozen die gebruik maakt van deze nachtopvang is op de hoogte van de sluiting. Medewerkers van de opvangvoorziening zoeken samen met hen naar een nieuwe overnachtingsplek. CVD garandeert dat alle bezoekers elders een plek krijgen. Ook de direct omwonenden van CVD van Speyk zijn geïnformeerd.

Andere aanpak dak- en thuislozen
De opvang van dak- en thuislozen in Rotterdam verandert. Kleinschalig en gericht op de persoon zijn hierbij de kernwoorden. Het doel is om de daklozen uit de neerwaartse spiraal te halen en een kans te geven op een betere toekomst. Ook met de bezoekers van de nachtopvang van CVD van Speyk wordt een traject uitgestippeld met afspraken over wonen, zorg en activering.

Bron: Bestuursdienst, 26-04-2007