Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Datum 26 april 2007
Kenmerk 075

Amsterdam: spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten wordt niet meer geaccepteerd

De gemeente Amsterdam en de stadsdelen gaan hun krachten bundelen in de strijd tegen spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Dit maakten de wethouder Onderwijs, Hennah Buyne, loco-burgemeester Lodewijk Asscher en Lieke Thesingh, woordvoerder Voortijdig Schoolverlaten van de samenwerkende stadsdelen vanochtend bekend.

De nieuwe aanpak betekent dat er één organisatie komt waarin zowel Leerplicht als RMC (het meldpunt voor voortijdig schoolverlaten) worden ondergebracht. In de nieuwe organisatie zal er sprake zijn van een uniforme werkwijze in de hele stad. De reden voor deze nieuwe aanpak is dat het onderwerp leerplicht en voortijdig schoolverlaten belangrijk is voor Amsterdam. Teveel jongeren verlaten nog steeds te vroeg het onderwijs.

De hoofdstad kende op 1 februari dit jaar ruim 9000 jongeren die onvoldoende zijn toegerust voor de arbeidsmarkt omdat zij geen startkwalificatie hebben. Meer dan de helft van deze jongeren volgt een traject om alsnog een startkwalificatie te halen en de andere helft is in bemiddeling of wordt nog opgespoord. Een belemmerende factor om jongeren weer naar school of aan het werk te krijgen, zijn de verschillende afspraken in de stad. De Rekenkamer van Amsterdam hekelde in haar rapport van 2006 de gecompliceerde organisatie en aansturing van de aanpak van voortijdig schoolverlaten. Stad en stadsdelen vinden dat het nu tijd is om knopen door te hakken. Op 1 januari 2008 moet de nieuwe organisatie gaan starten.

Wethouder Buyne is verheugd over het besluit. Zij en haar collega-wethouders van de G4 vragen ook in Den Haag om minder bureaucratie, meer regie en extra middelen om jongeren op pad te helpen. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er geen talent verloren gaat voor de stad en de economie.

Pb-075