Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 26 april 2007

Intellectuele uitdaging belangrijkste motivatie om te werken voor topmanagers in Europa

Managers vinden Europa uiteindelijk de beste plek om te werken


* Het uitbreiden van het sociale netwerk is een belangrijke drijfveer voor topmanagers
* Erkenning als boegbeeld binnen de sector voor topmanagers in Nederland minder vaak motivatie om te werken
* Amerika gekozen als beste plek om te werken, maar de meeste managers in Europa blijven liever op hun eigen continent
* Nederland geen populaire locatie om te werken

Dit zijn slechts enkele resultaten van de 16de editie van de jaarlijkse UPS Europe Business Monitor, waarin 1.450 topmanagers uit zeven Europese landen geïnterviewd werden over een reeks zaken die het Europese bedrijfsleven beïnvloeden.

Amsterdam, 26 april 2007 - Topmanagers in Europa komen 's ochtends graag hun bed uit om naar hun werk te gaan wanneer ze intellectueel uitgedaagd worden, leuke collega's hebben en het bedrijf kunnen helpen groeien. De intellectuele uitdaging is het belangrijkst, zegt 45% van de respondenten. 42% noemt het sociale netwerk als drijfveer en 37% wil het bedrijf helpen groeien. Opvallend is dat de volgende factoren veel minder motiverend werken: erkenning als boegbeeld binnen de sector (15%), vergoeding (13%) en de macht en verantwoordelijkheid die bij de baan komen kijken (9%). Managers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn het meest bescheiden. Slechts 3% en 7% van de respondenten in deze landen zeggen dat ze gemotiveerd worden doordat ze erkenning krijgen als boegbeeld binnen de sector. Daarnaast vinden deze managers het ook leuk zich te ontfermen over nieuwe personeelsleden en treden ze graag op als mentor (Verenigd Koninkrijk: 22%; Nederland 21%).

Wie het meest gedreven wordt door intellectuele stimulans, zijn managers in Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (met respectievelijk 53%, 50% en 49%). Managers in België en Spanje vinden het helpen groeien van het bedrijf topprioriteit (respectievelijk 47% en 44%). Duitsers krijgen de grootste kick van werken met andere mensen (51%). Hoewel de vergoeding slechts voor 13% van alle managers in Europa belangrijk is, zegt één vijfde (21%) van de managers in Spanje te werken voor het geld. Managers in Italië genieten het meest van erkenning als één van boegbeelden binnen de sector (27%).

Favoriete werklocaties binnen Europa

Andere resultaten van de UPS Europe Business Monitor tonen dat Nederland geen populaire werklocatie is voor de topmanagers in Europa - slechts 1% van de ondervraagden zou het liefst in Nederland werken. Met 16% is Amerika voor managers in Europa de beste plek wanneer zij in een ander land zouden kunnen gaan werken, maar meer dan de helft (54%) is het erover eens dat Europa de beste plaats is om te werken, met vier Europese landen op de plaatsen twee tot vijf van de rangschikking: Spanje (11%), Frankrijk (10%), het Verenigd Koninkrijk (9%) en Italië (8%). Zonovergoten landen doen het over het algemeen goed, met de grootste interesse in Spanje, Frankrijk, Italië en Australië (opgeteld 36%).

Het onderzoek toont aan dat de voorkeuren cultureel bepaald zijn. Zo prefereert bijvoorbeeld de helft van de managers in het Verenigd Koninkrijk (49%) andere Engelstalige landen, met Amerika (18%) en Australië (16%) op kop, terwijl managers uit Italië en Frankrijk een duidelijke voorkeur hebben voor Zuid-Europa. Spanje is voor zowel managers in Frankrijk als Italië eerste keuze, met respectievelijk 14% en 23%.

Noot aan de redactie:


1. Voor de zestiende editie van de UPS Europe Business Monitor werden 1.450 topmanagers uit een representatieve steekproef van top ondernemingen in Europa ondervraagd. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek vond plaats tussen 14 september en 3 november 2006.


2. De interviews werden uitgevoerd in de volgende landen: België (100), Frankrijk (250), Duitsland (250), Italië (250), Nederland (100), Spanje (250) en Verenigd Koninkrijk (250). De ondervraagde managers bevinden zich aan de top van het bedrijfsleven. De gemiddelde omzet van de geïnterviewde bedrijven is 1,2 miljard euro. Het gemiddelde personeelsbestand van deze bedrijven bedraagt meer dan 3.000. De interviews zijn telefonisch afgenomen in de taal van de geïnterviewde door de internationale telefonische unit van Taylor Nelson Sofres in Londen.


3. De eerste editie van de Monitor vond plaats in de lente van 1992, de tweede editie in de herfst van datzelfde jaar. Vanaf 1993 wordt dit onderzoek jaarlijks in de herfst uitgevoerd. Al deze resultaten en de resultaten van de zestiende editie zijn vanaf eind januari 2007 beschikbaar op de website www.ebm.ups.com die speciaal voor de UPS Europe Business Monitor werd gemaakt.


4. Vanaf 1992 geeft UPS de UPS Europe Business Monitor ieder jaar uit met als doel inzicht te geven in de laatste verandering van de mening van Europese topondernemers. UPS is de grootste pakketdienstverlener ter wereld en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van supply chain services. Het bedrijf biedt tal van mogelijkheden voor het synchroniseren van de levering van goederen, informatie en fondsen. De resultaten van de enquête geven UPS, haar klanten en iedereen die zich interesseert in economische informatie, een inzicht in de meest recente trends en obstakels die het zakendoen in Europa kunnen beïnvloeden.


5. Met haar hoofdkantoor in Atlanta, VS bezorgt UPS dagelijks meer dan 15.6 miljoen pakketten in meer dan 200 landen en gebieden. UPS heeft wereldwijd meer dan 427.700 medewerkers in dienst en had in 2006 een omzet van USD 47.5 miljard. De aandelen van UPS worden verhandeld aan de New York Stock Exchange (UPS). Meer informatie over het bedrijf vindt u op het Internet onder www.ups.com.

Voor verdere informatie neemt u alstublieft contact op met:

danielle.meijne@edelman.com of email ebm@europe.ups.com

Contact: Daniëlle Meijne

Edelman

+31 20 30 10 980

danielle.meijne@edelman.com