Gemeente Tilburg

26-4-2007
Nieuwe KORT-projecten 2007 bekend
Tijdelijke en permanente projecten door Tilburgse kunstenaars

NOORD, Gesworen Hoeken Kruiswegstaties, dat zijn de namen van drie nieuwe kunstprojecten waar KORT (Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg) in 2007 een start mee maakt. Projecten met voornamelijk Tilburgse kunstenaars in de hoofdrol.

Wethouder Hugo Backx van cultuur: "We hebben in Tilburg een naam hoog te houden op het gebied van kunst. Wij zijn een stad van makers, hier is plaats voor opvallende kunst. Met KORT tonen we lef en bieden we hoge kwaliteit. Ook in 2007 verfraaien we openbare plekken in de stad weer met kunst."

Nieuw in 2007
Elk jaar nodigt KORT de Tilburgers uit om ideeën aan te leveren voor kunstwerken en kunstprojecten in hun stad. Voor 2007 zijn 27 voorstellen ingediend. Een selectiecommissie kiest projecten uit en legt deze voor aan het Tilburgse college. Behalve hoge kwaliteit, is hierbij steeds het uitgangspunt dat Tilburg met haar kunst in de openbare ruimte lef toont, aldus Backx. In Tilburg is plaats voor ongewone dingen. De projecten sluiten perfect aan op de hedendaagse kunstontwikkelingen, maar spelen ook in op de actualiteit. De gemeente heeft 75.000,- gereserveerd voor de drie nieuwe projecten.

NOORD
NOORD is een kunstvoorstelling van Rob Moonen, Tom America en Eddy Becquart. De kunstenaars willen de vele nationaliteiten in de wijk Tilburg Noord zichtbaar en voelbaar maken. Dit doen zij door de wijk in te trekken, mensen te interviewen en beeld- en geluidsfragmenten te verzamelen. Het resultaat van dit project is een performance met dans, film en muziek die meerdere malen getoond wordt, zowel in de wijk als in stad. Ook wordt er een DVD uitgebracht over de totstandkoming van het project.

Gesworen Hoek
In 2007 krijgt de wijk Gesworen Hoek, de oudste wijk van de Reeshof, een flinke opknapbeurt. Woningbouwvereniging WonenBreburg wil kunst inzetten om zo de renovatie van de wijk een extra dimensie te geven. KORT vraagt een kunstenaar een ontwerp te maken dat uitgevoerd kan worden in het kader van planmatig onderhoud. De bewoners van Gesworen Hoek worden vanaf het begin nauw bij het kunstproject betrokken.

Kruiswegstaties
Veertien prenten van Jeroen De Leijer en veertien teksten van de stadsdichter Nick J. Swart vormen een hedendaagse interpretatie van het kruiswegverhaal. De kunstenaars hebben de kruiswegstaties al in boekvorm gepubliceerd en zijn nu, samen met KORT en Theater de NWE Vorst, op zoek naar een plek voor dit kunstproject in de openbare ruimte.

Meer KORT
Ook drie lopende kunstprojecten zijn opgenomen in het jaarprogramma KORT 2007: 'Wisselstroom' in Moerenburg, 'Kunst op de Cityring' en 'Huisboomfeest' in de Piushaven. Daarnaast ondersteunt KORT in 2007 het project 'Passanten' van Stichting Fundament. De gemeente heeft voor deze projecten 95.000,- gereserveerd.

Achtergrond
KORT is het beleidsplan van de gemeente Tilburg voor kunstprojecten in het publieke domein. KORT wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Nieuwe Brabantse Kunststichting (NBKS). Meer informatie is te vinden op www.tilburg.nl/kort.