Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: 24 APRIL 2007

Varkens in Zicht blij met aandacht Varkens in Nood

Stichting Varkens in Zicht is blij met de discussie die zij gevoerd heeft met Varkens in Nood en Partij voor de Dieren, in het VARA-programma KASSA van 21 april. Want, als de maatschappij van mening is dat de intensieve varkenshouderij er in de toekomst anders uit moet zien, dan moeten boer en burger, de politiek en het bedrijfsleven die verantwoordelijkheid nemen.

Varkenshouders in Nederland staan hiervoor open, maar merken dat burgers niet weten hoe de varkenshouderij er anno 2007, met het oog op de toekomst, uitziet. Stichting Varkens in Zicht wil door de openstelling van varkensbedrijven en het verzorgen van achtergrondinformatie, de varkenssector zichtbaarder en toegankelijker maken. Op deze manier kunnen burgers zelf een oordeel vormen over de intensieve varkenshouderij.

Varkens in Zicht is blij met de aandacht van Varkens in Nood voor de zichtstallen en de aankomende publiekscampagne Stap in de Stal. De vraag 'zijn zichtstallen representatief voor de Nederlandse varkenshouderij' vormde de basis voor de discussie in het programma KASSA. Varkens in Zicht is ervan overtuigd dat zichtstallen representatief zijn voor de moderne varkenshouderij in Nederland. Niettemin zijn uit de discussie met Varkens in Nood en de Partij voor de Dieren enkele verbeterpunten met betrekking tot de volledigheid van de informatieverstrekking in de zichtstallen naar voren gekomen. Ter voorbereiding op de het Weekend van het Varken (26 en 27 mei) vult Varkens in Zicht de achtergrondinformatie in de reeds bestaande zichtstallen aan. Zodat een bezoeker, ook op basis van het bezoeken van slechts 1 zichtstal, een eigen mening kan vormen over de varkenshouderij in Nederland.

Tijdens de uitzending werd wederom duidelijk dat Nederlanders weinig weten over de varkenshouderij, wet- en regelgeving en de veranderingen mbt bijvoorbeeld dierwelzijn van de afgelopen jaren. Om de burger te informeren over de huidige stand van zaken start Varkens in Zicht de publiekscampagne Stap in de Stal. Hierin velt de stichting Varkens in Zicht zelf geen oordeel over de huidige manier van varkens houden, maar nodigt zij iedereen uit een kijkje te nemen op een modern varkensbedrijf om zo zelf een mening te kunnen vormen. Op deze manier wil Varkens in Zicht een basis creëren voor de maatschappelijke discussie over de vorm van de Nederlandse varkenshouderij van de toekomst.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht