VVD


26-4-2007

Europese grensinterventieteams startklaar

Vandaag heeft het Europees Parlement met grote meerderheid een voorstel tot de opzet van snelle grensinterventieteams voor de bestrijding van illegale immigratie aangenomen. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad zijn ongebruikelijk snel tot dit compromis gekomen.

De nood is dan ook hoog. Het Europees agentschap voor bewaking van de Europese grenzen Frontex zegt voldoende boten, vliegtuigen en ander technisch materiaal te hebben verzameld om te kunnen opereren in het Middellandse Zeegebied. Dat is net op tijd als je bedenkt dat de laatste weken de eerste boten met tientallen immigranten al weer aan de Zuid-Europese kust zijn gearriveerd. Vorig jaar bereikten meer dan 31.000 illegale immigranten de Spaanse kust. Duizenden zijn waarschijnlijk verdronken in zee.

VVD-europarlementariƫr Jeanine Hennis-Plasschaert is tevreden met de snelheid waarmee het akkoord is bereikt, maar wijst erop dat de lidstaten nu ook tot actie moeten overgaan: "Het migratieprobleem van het Middellandse Zeegebied is een verantwoordelijkheid van alle Europese lidstaten. Alle lidstaten moeten nu eindelijk experts en materieel ter beschikking stellen. Het probleem is daarmee echter niet opgelost. De snelle grensinterventieteams zijn wellicht in staat het aantal immigranten te verlagen, maar niet in staat het fenomeen te stoppen."

Het Duitse voorzitterschap gaf in het Europarlement aan dat de Europese burgers verwachten dat de gemeenschappelijke buitengrenzen effectief worden beschermd. Ook de Nederlandse regering heeft gezegd het belangrijk te vinden dat snel bijstand kan worden verleend aan een lidstaat die te maken krijgt met hoge migratiedruk aan de buitengrenzen.

Hennis-Plasschaert: "De interventieteams zijn een nuttige stap in het migratiebeleid voor het moment dat migranten de Europese buitengrenzen bereiken. Nu is het moment om door te pakken en beleid te formuleren voor het gehele migratieproces, van bron tot einddoel. Deze snelheid en bereidheid tot actie van Raad en Europarlement zie ik dus ook graag bij andere noodzakelijke voorstellen, zoals het voorstel voor de terugkeerprocedure van illegale migranten."