Gemeente Amsterdam



Amsterdam: Stad en stadsdelen bundelen krachten in aanpak voortijdig schoolverlaten

26 april 2007
-
Iris Reshef

De gemeente Amsterdam en de stadsdelen gaan hun krachten bundelen in de strijd tegen spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Dit maakten wethouder Onderwijs Hennah Buyne, loco-burgemeester Lodewijk Asscher en Lieke Thesingh, woordvoerder Voortijdig Schoolverlaten voor de samenwerkende stadsdelen, vanochtend bekend.

De nieuwe aanpak betekent dat er een organisatie komt waarin zowel Leerplicht als RMC (het meldpunt voor voortijdig schoolverlaten) worden ondergebracht. In de nieuwe organisatie zal sprake zijn van een uniforme werkwijze in de hele stad. Deze aanpak van spijbelen en voortijdig schoolverlaten zijn belangrijk voor Amsterdam, omdat nog steeds teveel jongeren het onderwijs te vroeg verlaten.

De hoofdstad kende op 1 februari dit jaar ruim 9.000 jongeren die onvoldoende zijn toegerust voor de arbeidsmarkt omdat zij geen startkwalificatie hebben. Meer dan de helft van deze jongeren volgt een traject om alsnog een startkwalificatie te halen en de andere helft is in bemiddeling of wordt nog opgespoord.

Een belemmerende factor om jongeren weer naar school of werk te krijgen, zijn de verschillende afspraken in de stad. De Rekenkamer van Amsterdam hekelde in haar rapport van 2006 de gecompliceerde organisatie en aansturing van de aanpak van voortijdig schoolverlaten. Stad en stadsdelen vinden dat het nu tijd is om knopen door te hakken. Op 1 januari 2008 moet de nieuwe organisatie gaan starten.

Wethouder Buyne is verheugd over het besluit. Zij en haar collega-wethouders van de G4 vragen ook in Den Haag om minder bureaucratie, meer regie en extra middelen om jongeren op pad te helpen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat er geen talent verloren gaat voor de stad en de economie.