Openbaar Ministerie

OM eist zes jaar gevangenisstraf na poging moord op bejaarde

Groningen, 26 april 2007

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag zes jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tijdens de rechtzaak tegen twee jonge verdachten, een 19-jarige man uit Aduard en een 20-jarige man uit Groningen.

De mannen worden ervan verdacht dat zij op 18 oktober 2006 gezamenlijk hebben geprobeerd een 80-jarige bejaarde man bij zijn woning in Leek te willen vermoorden. Het komt er op neer dat de verdachten naar de woning van de bejaarde zijn gegaan om hem te beroven van zijn geld. De jongste van de twee belde met een collectebus in de hand bij de woning van de 80-jarige aan. Hierop werd het slachtoffer volgens eigen zeggen zeker tien keer met een honkbalknuppel tegen het hoofd en lichaam geslagen en met vingers in de ogen geprikt. Ook kreeg de man vuistslagen tegen het hoofd. De bejaarde verzette zich hevig tegen het geweld van beide verdachten. Door het verzet van het slachtoffer moest het duo zonder buit vertrekken. De 80-jarige liep blijvend letsel aan één van zijn ogen op. Ook liep hij psychische gevolgen op door de gewelddadige overval.

De officier van justitie vindt het een feit van algemene bekendheid dat de manier waarop de verdachten het geweld bij het slachtoffer hebben gebruikt tevens het aanzienlijke risico is genomen dat de man dood had kunnen gaan. Door het duo is bovendien enige tijd gesproken en nagedacht over het plan om het slachtoffer te overvallen. Hierdoor kan volgens de officier gesproken worden van kalm beraad en dus van voorbedachte rade.

De officier van justitie is van mening dat het wettige en overtuigende bewijs voor poging tot moord in vereniging gepleegd aanwezig is. Het OM is tot de eis van zes jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging gekomen op grond van de volgende redenen. Allereerst speelt de aard en de ernst van de feiten voor het slachtoffer een rol. Verder is gekeken naar de nog jeugdige leeftijd van beide verdachten. Ten slotte heeft de licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van beide jonge mannen een rol gespeeld in de hoogte van de strafeis. Ook het oordeel van de deskundigen is eensluidend. Voor beide verdachten is een behandeling absoluut noodzakelijk om recidive te voorkomen. Er is sprake van een stoornis bij de mannen, waardoor gevaar op herhaling in de maatschappij aanzienlijk is. De officier vindt een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging daarom de enige passende straf.

Het duo wordt ook nog verdacht van een poging tot afpersing in vereniging gepleegd. De Aduarder wordt bovendien verdacht van het plegen van een inbraak en de Stadjer van het plegen van openlijke geweld. De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen in deze zaak.