ProRail

Persbericht

26-04-2007

Sporen verdubbeld tussen Amsterdam en Utrecht

De verdubbeling van het spoortraject Amsterdam-Utrecht van twee naar vier sporen is sinds woensdag 25 april gereed. Inmiddels maken de treinen gebruik van de vier sporen tussen Amsterdam en Utrecht. De werkzaamheden verliepen de afgelopen twee weken goed. De sporen werden geleidelijk alle vier in dienst genomen onder de nieuwe beveiliging van Bombardier. Het project is nog niet klaar, er zijn nog andere werkzaamheden te doen waaronder het afbouwen van station Amsterdam Bijlmer ArenA. Het station is in juli 2007 gereed.

Spoorverdubbeling
In 1995 is besloten de sporen tussen Amsterdam-Utrecht te verdubbelen om de bereikbaarheid van en naar de Randstad per openbaar vervoer te verbeteren. In 2000 werd gestart met de uitvoering. Het traject is nu vrij van overwegen. Hiervoor in de plaats zijn viaducten en tunnels gekomen. Daarnaast zijn de stations langs het traject vernieuwd en opnieuw gebouwd: Amsterdam Bijlmer ArenA, Abcoude, Breukelen en Maarssen.

Het project omvat in totaal een investering van 965 miljoen euro. Daarmee is het na de HSL-Zuid en de Betuweroute het grootste spoorproject in Nederland.