Gemeente Gouda


nieuwe beelden over parkeren (26-4-2007)

Op 21 april bezocht een delegatie van de bewonersklankbordgroep van de Jan Verswollezone samen met enkele gemeenteambtenaren, een vertegenwoordiger van de projectontwikkelaars en wethouder Menkveld een aantal nieuwbouwcomplexen met parkeergarages in Den Haag, Nootdorp en Utrecht. Tijdens dit bezoek zijn vijf voorbeelden bezocht van parkeergarages die slim gecombineerd zijn met woningen en/of winkels zonder dat het grote (vaak lelijke) bouwmassas worden.

Jan Verswollezone
Aanleiding voor dit bijzondere bezoek is de voorgenomen herontwikkeling van het gebied dat inmiddels bekend staat als de Jan Verswollezone. Dit omvat het parkeerterrein Klein Amerika en verder een verrommeld binnengebied met verouderde en deels leegstaande bedrijfsgebouwen (o.a. de voormalige De Jong garage en de Goudse IJzerwarenhandel), omzoomd door de Fluwelensingel, Karnemelksloot, IJssellaan en Goejanverwelledijk.

Mooie oplossingen
In het programma voor de Jan Verswollezone staan gebouwde parkeervoorzieningen gecombineerd met woningen en winkels. Er is in Gouda een tekort aan 1.200 parkeerplaatsen in de binnenstad. Een deel van deze parkeerplaatsen moet in de Jan Verswollezone gerealiseerd worden. Ook de 345 parkeerplaatsen van terrein Klein Amerika moeten terugkomen in het plan. Wethouder Arnout Menkveld: Mensen hebben vaak hele negatieve beelden over parkeergarages. En, omdat er in Nederland veel goede en mooie oplossingen voorhanden zijn, zijn we er samen met bewoners gaan kijken.

Bewonersdelegatie
Om te zien hoe hier in andere projecten vorm aan gegeven is, bezochten de bewoners in Den Haag de bouwprojecten van Stellenbosch en Laakhaven, in Nootdorp De Parade en in Utrecht de Mariaplaats en Vondelparc. Namens de bewonersdelegatie Mark van Rosmalen: Ik heb gezien dat het mogelijk is om stedenbouwkundige ontwikkeling in bestaande omgevingen te doen die passend is in de omgeving en zelfs iets aan de omgeving toevoegt. De voorbeelden die we daarvan hebben gezien waren soms verrassend. Wat mij betreft is daarbij nogmaals gebleken dat de kwaliteit van de architectuur en vormgeving en het oog hebben voor de bestaande omgeving daarin succesfactoren zijn.

Op www.gouda.nl/janverswollezone staat een beeldverslag van de excursie.