Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Ruim 200.000 bedrijven sluiten zich aan bij Nedvang

Rotterdam, 26 april 2007 ­ Nedvang heeft met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) een collectieve regeling afgesloten. Hiermee sluiten ruim 200.000 bedrijven met minder dan 15.000 kg verpakkingen zich vanaf 1 april 2007 via het HBD en het HBA collectief aan bij Nedvang. Met deze regeling voldoen deze bedrijven op een eenvoudige manier aan het Besluit Verpakkingen. Nedvang is een collectieve organisatie die voor bedrijven de wettelijke verplichtingen regelt die voortvloeien uit het Besluit Verpakkingen.

Administratieve lastenverlichting
Met de collectieve regeling nemen het HBD en het HBA de verplichting uit het Besluit Verpakkingen over voor de bij hen geregistreerde bedrijven. Hiermee zijn de administratieve verplichtingen van de bedrijven door de collectieve aanpak beperkt. Met de samenwerking ontstaat een brede basis namens het overgrote deel van het verpakkende bedrijfsleven voor de uitvoering van de AMvB verpakkingen, papier en karton.

Door dit gezamenlijke initiatief van Nedvang, het HBD en het HBA komt een einde aan de onduidelijkheid onder bedrijven met minder dan 15.000 kg verpakkingen, die sinds het voorjaar van 2006 is ontstaan. Met de collectieve aansluiting van deze bedrijven bij Nedvang voldoen zij op efficiënte wijze aan hun wettelijke verplichtingen.

Einde onduidelijkheid
Het Ministerie van VROM heeft met de nieuwe wetgeving voor de vermindering van de milieubelasting voor verpakkingen, het Besluit Verpakkingen, geen ondergrens vastgesteld. Dat betekent dat ook alle bedrijven met minder dan 15.000 kg verpakkingen hun verantwoordelijkheid hebben om aan het Besluit te voldoen. In maart 2006 heeft staatssecretaris Van Geel twee brieven verstuurd aan ruim 400.000 bedrijven over het nieuwe Besluit Verpakkingen. De staatssecretaris stelde dat alle bedrijven vallen onder de verplichtingen van de AMvB.

De berichtgeving was echter onduidelijk over de verplichtingen van de bedrijven met minder dan 15.000 kg verpakkingen. Pas onlangs bleek dat voor deze kleine bedrijven geen uitzondering zou worden gemaakt. Dit heeft veel onrust veroorzaakt bij kleine bedrijven, die op individuele basis hier nauwelijks invulling aan kunnen geven. Dit vormde de aanleiding voor het HBD om een oplossing voor deze bedrijven te zoeken. Nedvang bleek hierin een goede partner te zijn.

Besluit Verpakkingen
Het Besluit Verpakkingen heeft als doel de milieubelasting van verpakkingen te verminderen door preventie, hergebruik en recycling van verpakkingen. Het Besluit is de opvolger van het Convenant Verpakkingen. In het convenant waren gemeenten en bedrijven samen verantwoordelijk voor de verwerking van het verpakkingsafval. Met het Besluit legt de overheid alle verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven.


---