CDA

tabid=157&mid=1006] 26 april 2007 - Toespraak - Maxime Verhagen: Nationale parlementen moeten meer invloed krijgen op besluitvorming EU

Tijdens de Schmelzerlezing concretiseerde Verhagen de subsidiariteitstoets. Met deze toets wordt bereikt dat de besluitvorming plaatsvindt, zo dicht mogelijk bij de burgers.

Verhagen: 'Nationale parlementen dienen een grotere rol te krijgen in Europese zaken. Zij moeten in het voorbereidende stadium van beleid invloed kunnen uitoefenen. Nationale parlementen zouden de gelegenheid moeten krijgen zich uit te spreken over nieuwe voorstellen van de Europese Commissie. Stel nu dat een meerderheid van de nationale parlementen vindt dat een bepaald commissievoorstel niet voldoet aan de subsidiariteitstoets. Met andere woorden: zij vinden dat er op dit terrein geen taak is weggelegd voor Europa. De commissie moeten dan kunnen worden gedwongen het voorstel in te trekken.

Als het voorstel wordt afgekeurd door een aantal nationale parlementen maar niet door een meerderheid, dan kan het worden voorgelegd aan de Europese Raad van ministers. De Raad dient zich vervolgens uit te spreken over de ontvankelijkheid van het Commissievoorstel, volgens de principes van subsidiariteit en proportionaliteit. Als de Raad vindt dat het geen Europese zaak is, dan zou de Commissie moeten worden gedwongen haar voorstel in te trekken. Als de Raad vindt dat wel aan de genoemde principes c.q. criteria is voldaan dan kan de Commissie doorgaan en kunnen de ministers door hun eigen nationale parlementen ter verantwoording worden geroepen.
Het belangrijkste voordeel; van zoân getrapte besluitvorming is dat het wetgevingsproces veel democratischer wordt. Zowel in de nationale parlementen als bij de bevolking zal het debat over Europese besluiten levendiger worden. Het Nederlandse parlement heeft op eigen initiatief de laatste anderhalf jaar al met zo;n systeem gewerkt. Als deze aanpak wordt geformaliseerd krijgt de democratische besluitvorming in de EU een grote impuls, Zo krijgt een van Europaâs belangrijkste kernwaarden âdemocratische besluitvorming- meer praktische betekenis Sommige zullen zeggen dat de rol van het Europees Parlement wordt ondermijnd als de nationale parlementen meer te zeggen krijgen. Ik zie dit niet gebeuren omdat de invloed van de nationale parlementen zich beperkt tot de voorbereidende fase van het wetgevingsproces. In de rest van het besluitvormingsproces houdt het Europese Parlement zijn hoofdrol.'
Verhagen wil deze nieuwe aanpak van besluitvorming opnemen in het nieuwe Verdrag.

De minister vindt dat op een aantal terreinen gezamenlijke besluitvorming noodzakelijk is. Hij noemde daarbij beleid ten aanzien van klimaatverandering, energiezekerheid, terrorisme en asiel en immigratie. Onderwerpen als pensioenen en het onderwijs- en gezondheidszorgsysteem horen volgens hem op nationaal niveau te liggen.

U kunt hier de hele toespraak van Maxime Verhagen lezen.