KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

26-4-2007

Eindelijk onderhoud aan vaargeul Eemmeer

Sinds de jaren negentig bepleit de Werkgroep Zuidelijk Randmerengebied van het Watersportverbond bij Rijkswaterstaat een verbreding van de vaargeul door Eemmeer en Nijkerkernauw tot 150 meter, zoals dat reeds in IJmeer, Gooimeer en Nuldernauw werd gerealiseerd.

Er waren echter nooit gelden voor beschikbaar. Het vele slib in het Eemmeer (afkomstig uit de Eem) kwam geleidelijk in de bestaande vaargeul van 70 meter breedte terecht. De markering werd aan de situatie aangepast, zodat in 2002 de breedte op een plaats was gehalveerd en binnenschepen elkaar niet meer durfden te passeren.

De werkgroep trok bij Rijkswaterstaat aan de bel, omdat volgens ons een gevaarlijke situatie was ontstaan. Door de investeringsstop bij Rijkswaterstaat was er echter geen geld beschikbaar voor noodzakelijk onderhoud.

Op 26 juni 2003 schreven wij een brief, ondertekend door alle leden van de werkgroep, aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directoraat-Generaal van Rijkswaterstaat over deze kwestie. Vervolgens werd in een gesprek van de voorzitter van de werkgroep, de
regiovertegenwoordiger en een vertegenwoordiger van Schuttevaer met de Hoofdingenieur-Directeur van het District op maatregelen aangedrongen. Een nevengeul voor de recreatievaart werd bebakend, maar er werd maar weinig gebruik van gemaakt.

In 2006 heeft de Hoofdafdeling Belangenbehartiging van het
Watersportverbond deze kwestie nog eens op het Ministerie aangekaart met als gevolg, dat nu eindelijk een budget ter beschikking is gesteld.

Het onderhoud zal deze zomer plaatsvinden. Het baggerslib wordt gebruikt voor een natuurontwikkelingsproject bij de Stichtse Brug, waar een aantal slibplaten worden aangelegd.
Dit geval toont weer eens hoeveel geduld, volharding en samenwerking in vaarbelangenbehartiging nodig is.
De werkgroep blijft uiteraard streven naar verbreding van de vaargeul door het gebied.

W.P.van Erven Dorens

E-mailadres:wpvanervendorens@hetnet.nl